Ανάμεικτα συναισθήματα άφησε στους ψηφοφόρους η πρώτη τηλεμαχία Τραμπ-Μπάιντεν με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για ένα «τοξικό» debate χαμηλού επιπέδου, το οποίο το μόνο που κατάφερε ήταν να επεκτείνει την αβεβαιότητα των Αμερικανών πολιτών.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε καμία περίπτωση δεν κράτησε τα προσχήματα και δεν ήταν λίγες οι φορές που ξεπέρασε τα όρια κάνοντας επίθεση όχι μόνο στον αντίπαλο του Τζο Μπάιντεν αλλά και στον συντονιστή της συζήτησης Κρις Γουάλας σε ένα debate που δεν προσέφερε τίποτα ουσιαστικό στους Αμερικάνους ψηφοφόρους. 

 Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπέρασε τα όρια υιοθετώντας μία άνευ προηγουμένου συμπεριφορά 

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Τραμπ θα εξαπέλυε επίθεση εναντίον του Μπάιντεν, ωστόσο, οι παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων του Δημοκρατικού αντιπάλου του ήταν συχνές παραβιάζοντας τους κανόνες για μη διακοπή της ομιλίας κάθε φορά που παίρνει το λόγο ο εκάστοτε υποψήφιος.

Ο Μπάιντεν, αν και στην αρχή αιφνιδιάστηκε από τη συμπεριφορά του αντιπάλου του κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Όμως, παρά τον έλεγχο της κατάστασης ο Δημοκρατικός υποψήφιος χάρισε ίσως την πιο αξιομνημόνευτη ατάκα της βραδιάς, που δύναται να αποτελέσει το πιο τρανταχτό παράδειγμα του κλίματος που επικρατούσε. «Θα το βουλώσεις άνθρωπε μου; Αυτό (η συμπεριφορά) είναι τόσο αντιπροερδικό», είπε χαρακτηριστικά.

Η επιθετική αυτή τακτική του κ. Τραμπ δε θα μπορούσε παρά να είναι ένδειξη της απελπισίας του προέδρου με τα σημάδια κόπωσης να γίνονται φανερά. Επιπρόσθετα, το αποκαλυπτικό άρθρο των New York Times που κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο για φοροδιαφυγή, το οποίο ο ίδιος παρουσιάζει ως «fake news», αδιαμφισβήτητα επηρέασε σημαντικά τη συμπεριφορά του Τραμπ κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μονομαχίας και προβλέπεται να επηρεάσει άμεσα όλη την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Μπάιντεν κατάφερε παρά τις δυσκολίες να διατηρήσει την ψυχραιμία του 

Παρά τις αρχικές δυσκολίες να διαχειριστεί την κατάσταση ο κ. Μπάιντεν κατάφερε να διατηρήσει την ευγένεια και το χαμόγελό του κατά την διάρκεια των επιθέσεων που δεχόταν από τον Τραμπ.

Ωστόσο, υπήρξαν στιγμές αδυναμίας και για τον Μπάιντεν. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών δεν απέρριψε τις φήμες για στελέχωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με υποψηφίους των Δημοκρατικών, δεν μπορούσε να θυμηθεί το όνομα μιας ομάδας επιβολής του νόμου που τον υποστηρίζει και δυσκολεύτηκε να εξηγήσει γιατί δεν επικοινώνησε με Δημοκρατικούς ηγέτες σε πόλεις όπου έχουν λάβει χώρα εκτεταμένα περιστατικά βίας.

κ. Τραμπ στις στιγμές αυτές αδυναμίας του Μπάιντεν διέκοπτε τον συνομιλητή του με αποτέλεσμα ο δεύτερος να απαντά με χαμόγελο και να διαχειρίζεται το χρόνο διακοπής, ώστε να επαναδιατυπώσει τις θέσεις του.  Έτσι, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απέδειξε πως ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει σε debate τον Αμερικανό πρόεδρο, παρά την αμφισβήτηση των ικανοτήτων του από την ομάδα του Τραμπ.

Για την ακρίβεια, ο Μπάιντεν κέρδισε κάποιες σημαντικές μάχες στο debate, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για την αποτυχία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού καλώντας, στη συνέχεια,τους Αμερικανούς να δώσουν το «παρών» στις κάλπες.  

«Αμετανόητος» ο Τραμπ συνέχισε να υποστηρίζει τις πιο ακραίες θέσεις του 

Σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές της τηλεοπτικής μονομαχίας, ο Τραμπ απέφυγε να καταδικάσει τους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής σε ερώτηση του Γουάλας για τα εκτεταμένα περιστατικά βίας των ακροδεξιών. 

«Να κάνουν πίσω και να είναι σε ετοιμότητα» είπε ο πρόεδρος Τραμπ, όταν έγινε λόγος για τους Proud Boys, ακροδεξιά ομάδα που υποστηρίζει ανοιχτά τη βία. Προς απάντηση, ο  Μπάιντεν παρενέβη και καταδίκασε ευθέως τους υπερμάχους της ανωτερότητας των λευκών. 

Επίσης, ο Τραμπ έμεινε πιστός στους ισχυρισμούς του περί προβληματικής εκλογικής διαδικασίας, καθώς επέμενε, αν και χωρίς αποδείξεις , ότι η επιστολική ψήφος ενδέχεται να οδηγήσει σε φιάσκο.  

Ενδεχομένως να αρνηθεί μελλοντικά debate ο Μπάιντεν μετά «το χειρότερο debate στην ιστορία»  

Παρόλο που, οι αναπληρωτές του κ. Μπάιντεν έχουν δηλώσει πως ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών είναι πρόθυμος να συμμετάσχει στα δύο προγραμματισμένα debate με τον κ. Τραμπ η έκβαση της χθεσινοβραδινής συζήτησης έδειξε πως debate σαν το χθεσινό ενδεχομένως να μην οδηγήσουν πουθενά.

Συγκεκριμένα, η άρνηση του προέδρου Τραμπ να συμβιβαστεί με τους κανόνες είναι πιθανό να αποσύρει το ενδιαφέρον του Μπάιντεν για συμμετοχή σε μελλοντικές συζητήσεις. Ακριβώς γιατί, debates σαν και αυτό της Τρίτης όχι μόνο πληροφορούν τους τηλεθεατές για κάτι που ήδη γνωρίζουν αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν προάγουν προωθούν τον υγιή διάλογο. 

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει να ανατρέψει τα προγνωστικά, ο Τζο Μπάιντεν έχοντας το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους αψιμαχίες.

Εξανεμίστηκαν οι πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ  

Με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον Τραμπ 6-8 βαθμούς πίσω από τον Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος χρειαζόταν μία δυνατή επιχειρηματολογία στο χθεσινό πρώτο debate που θα άλλαζε τα δεδομένα. Αντ’ αυτού, η εξαιρετικά επιθετική τακτική που ακολούθησε – συμπεριφορά όχι και τόσο ασυνήθιστη για τον Τραμπ – ίσως αποβεί μοιραία με τις πιθανότητες επανεκλογής του να ελάχιστες. 

Οι γυναίκες της εργατικής τάξης, οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι στα προάστια και οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι του – που τον υποστήριξαν στις προηγούμενες εκλογές κυρίως με κριτήριο την οικονομική του πολιτική – είναι σχεδόν απίθανο να τον ξαναψηφίσουν. 

Σε αντίθεση με τις εμφανίσεις του στα debates προ τετραετίας, τότε που έδινε σαφείς πολιτικές κατευθύνσεις σχετικά με την μετανάστευση, την αύξηση των θέσεων εργασίας και την ριζική αλλαγή του καθεστώτος της Ουάσιγκτον, ο Τραμπ στη χθεσινή μονομαχία απέτυχε να παρουσιάσει ξεκάθαρες θέσεις και πολιτικά επιχειρήματα επιλέγοντας, αντιθέτως, να επιτεθεί στον Τζο Μπάιντεν, του οποίου ο λόγος κινήθηκε κυρίως γύρω από τη σημασία της ψήφου παροτρύνοντας όλους τους πολίτες να ψηφίσουν.

Με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ξεκινήσει για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και με μόλις 35 μέρες να απομένουν για τη διεξαγωγή τους, σε κάθε περίπτωση η ψήφος των πολιτών θα είναι αυτή που θα επιβεβαιώσει την απάντηση του προέδρου Τραμπ στην πρώτη ερώτηση της χθεσινής τηλεμαχίας, ότι δηλαδή: «Οι εκλογές έχουν συνέπειες».

 

Πηγή: Financial Times