Μια πιθανή ανταρσία των βουλευτών του στη Βουλή των Κοινοτήτων απέφυγε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος όμως έγινε αντικείμενο μιας ντροπιαστικής – αν μη τι άλλο – επίπληξης από τον πρόεδρό της.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινότητων, σερ Λίντσεϊ Χόιλ, απέτερψε μια ανταρσία βουλευτών των Τόρις απέναντι στα έκτακτα μέτρα που έχει επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση για τον κοροναϊό.

Πρόσθεσε ότι δε θα επιτρέψει τη συζήτηση και ψηφοφορία επί τροπολογίας «ανταρτών» Συντηρητικών βουλευτών η οποία επιδίωκε να διενεργείται κοινοβουλευτική ψηφοφορία επί των εκτάκτων νομοθετημάτων κατά της πανδημίας.

Ο σερ Λίντσεϊ αναγκάστηκε να απορρίψει την τροπολογία για διαδικαστικούς λόγους, καθώς δεν συνάδει με το χαρακτήρα της διαδικασίας ανανέωσης ή όχι των εκτάκτων εκτελεστικών εξουσιών εν μέσω πανδημίας.

Έξαλλος ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ανέφερε ότι δεν πήρε την παραπάνω απόφαση ελαφρά τη καρδία και απέστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση Τζόνσον, κάνοντας λόγο για «ασέβεια» και «περιφρόνηση» του κοινοβουλίου.

«Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση έχει ασκήσει την εξουσία της για την εφαρμογή νομοθεσιών κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης είναι εντελώς απογοητευτική. Πολύ συχνά αυτές οι έκτακτες τροπολογίες δημοσιεύτηκαν ώρες πριν εφαρμοστούν και κάποιες από τις εξηγήσεις για τα μέτρα που εισάγουν δεν είναι πειστικές. Αυτό είναι ασέβεια προς τη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση πρέπει να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη [που έχασε] στη Βουλή και να μην την αντιμετωπίζει με την περιφρόνηση που έχει επιδείξει», πρόσθεσε.

Ο σερ Λίντσεϊ κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώνει εγκαίρως τους βουλευτές μελλοντικά και να μη καταχράται τους νομοθετικούς κανονισμούς ώστε να αποφεύγεται η συζήτηση επί νομοθετημάτων που αφορούν έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Η επίμαχη τροπολογία

Η τροπολογία, η οποία προτάθηκε από τον βουλευτή των Τόρις σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, θα επέτρεπε να προτείνονται μελλοντικές διατάξεις που επηρεάζουν ολόκληρη την Αγγλία μόνο αν η Βουλή είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να ψηφίσει για αυτές.

Η κυβέρνηση είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς πιστεύεται ότι η τροπολογία είχε τη στήριξη τουλάχιστον 80 Συντηρητικών βουλευτών, που αντιδρούν στον τρόπο λήψης και στην έκταση των περιοριστικών μέτρων που αποφασίζει η κυβέρνηση Τζόνσον.