Εξηγήσεις για το αλαλούμ στο χθεσινό ανακοινωθέν Ελλάδας-ΗΠΑ, όπου χαρακτηρίζονταν «ιστορική» η Συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια αφαιρέθηκε, έδωσε ο Κώστας Τσιάρας.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο υπουργός Δικαιοσύνης, έκανε λόγο για «παρανόηση» σχετικά με την έννοια «ιστορική».

«Υπάρχει παρανόηση για την έννοια του όρος ιστορική. Εκεί πρέπει να σταθούμε. Αν μιλάμε ότι καταφέρνουμε να κάνουμε ένα βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών, βεβαίως εις βάρος μας, ναι είναι ιστορική. Δεν είναι ιστορική με την έννοια ότι πετύχαμε κάτι σημαντικό άρα η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από αυτή την υπόθεση» υπογράμμισε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΝΔ έκανε ότι ήταν δυνατό για να αποτραπεί αυτή η ψήφιση των «Πρεσπών».

«Καταθέσαμε πρόταση μομφής, ζητήσαμε ονοματικές ψηφοφορίες. Κοινοβουλευτικά κάναμε ότι ήταν δυνατόν. Όμως, τότε, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός, είχε πει, ότι εφόσον ψηφιστεί η Συμφωνία, παράγει  αποτελέσματα μη αναστρέψιμα» σημείωσε.

«Δεδομένης της παρατεταμένης αντιδικίας μεταξύ των δύο χωρών, ότι υπήρξαν πολλές διαφορετικές φωνές αλλά και τεράστια αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία , δεν την κάνει μια συμφωνία (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπών) της σειράς» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το θέμα είναι να αποτρέψουμε από εδώ και πέρα οποιαδήποτε προσδοκία ή διάθεση αλυτρωτισμού από την γειτονική χώρα».

Καταλήψεις και συνωστισμοί

Στο ερώτημα εάν πρέπει να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για να λήξουν οι καταλήψεις απάντησε ότι «πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση με τον πλέον ομαλό τρόπο. Δεν υπάρχουν λόγοι για να γίνονται καταλήψεις. Δεν χρειάζονται ακρότητες αυτή τη στιγμή».

Όμως, για τις περιπτώσεις που στις καταλήψεις υπάρχει παραβατική συμπεριφορά ή μη τήρηση των μέτρων προστασίας, σημείωσε ότι «προφανώς είναι υποχρέωση του δικαστικού λειτουργού να διερευνήσει. Να ζητήσει προκαταρκτική έρευνα ή να δει ακριβώς τι γίνεται. Οι καταγγελίες των πολιτών λαμβάνονται υπόψη».

Σε ότι αφορά στις συναθροίσεις που δημιουργούν συνωστισμό στις πλατείες αλλά και στα σπίτια, είπε ότι «εφόσον οι συγκεντρώσεις δημιουργούν ζητήματα υγείας, είναι στο χέρι του εισαγγελικού λειτουργού. Θα μπορούσε ο εισαγγελέας να παρέμβει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις».

Χαλκιδική

Σxετικά με συναυλία 2.000 ατόμων στην Χαλκιδική στις αρχές Αυγούστου, όπου εργαζόμενοι με διεγνωσμένοι  με κορωνοϊό, εργάστηκαν, ενώ από την διασπορά υπήρξαν θάνατοι στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, ο υπουργός είπε ότι «υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση, έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, είναι όλα σε εξέταση».

Παύλος Φύσσας

Ακόμα, ο κ. Τσιάρας, επισήμανε ότι η δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ολοκληρώνεται και σύντομα θα ανακοινωθεί η απόφαση.

«Είναι μια δίκη που ξεκίνησε πριν 5,5 χρόνια. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι» ανέφερε, σχετικά με τον χρόνο απονομής δικαιοσύνης.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίστηκαν οι συνθήκες υγιεινής στις προσεχείς εξετάσεις για την εθνική σχολή δικαστών.