Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται για ακόμα μια φορά τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, προκαλώντας πονοκέφαλο τόσο στους επιστήμονες, όσο και στην κυβέρνηση της χώρας μας. Τα 269 κρούσματα, μπορεί να ήταν εμφανώς μειωμένα από τα 300 των προηγούμενων ημερών, ωστόσο αφενός το γεγονός ότι πρόκειται για Δευτέρα και αφετέρου τα 197 της Αττικής φέρνουν πιο κοντά τα νέα μέτρα.

Βέβαια δεν είναι μόνο τα κρούσματα που τρομάζουν τη χώρα μας. Τα τετραπλάσια ποσοστά θνησιμότητας από αυτά της Μ. Βρετανίας, πενταπλάσια από εκείνα της Γαλλίας και σχεδόν διπλάσια από αυτά της Ιταλίας προκαλούν τρόμο στην επιστημονική κοινότητα.

Τις τελευταίες ημέρες έχει διπλασιασθεί ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων, ενώ σημαντικό πρόβλημα στον περιορισμό της πανδημίας παρουσιάζει ο αριθμός των «ορφανών» κρουσμάτων που φτάνει το 50% αυτών που καταγράφονται κάθε ημέρα από τις κρατικές υπηρεσίες. Ακόμη το 69% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ δυστυχώς καταλήγουν επιβεβαιώνοντας τις αναφορές των ιατρών για το μεγάλο ποσοστό θανάτων των διασωληνωμένων.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην Αττική ετοιμάζεται μια ακόμα σειρά ενεργειών που στοχεύουν να «σβηστούν» εστίες διασποράς του κοροναϊού, τη στιγμή που στο… βάθος υπάρχει πάντα ένα νέο lockdown.

5,2 θάνατοι την ημέρα

Αυτά είναι ορισμένα από τα δραματικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, όπου παρουσιάζονται όλα τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία στο κρίσιμο τελευταίο δεκαήμερο 18-27 Σεπτεμβρίου. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 2.706 κρούσματα και 52 θάνατοι  με αντιστοιχία δηλαδή  19 αποβιωσάντων  στα 1000 κρούσματα και κατά μέσο όρο 5,2  θανάτων κάθε ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακριβώς προηγούμενο δεκαήμερο. 9-18 Σεπτεμβρίου, είχε καταγραφεί περίπου ο ίδιος αριθμός κρουσμάτων (2.658) αλλά με 34 θανάτους που αντιστοιχεί σε μέσο όρο θανάτων 3,4 την ημέρα και 12 νεκρούς στις 1000 διαγνώσεις. Το καλοκαίρι ο μέσος αριθμός θανάτων από covid-19 ήταν μόνο δύο κάθε ημέρα.

Τι δείχνει η σύγκριση με Ιταλία, Γαλλία και Μ. Βρετανία

Το  τελευταίο δεκαήμερο στην Ιταλία έχουν εντοπισθεί 14.939 νοσούντες με 167 θανάτους (11 νεκροί ανά 1000 κρούσματα), στη Γαλλία 109.873  νοσούντες και 479 θάνατοι (ποσοστό τεσσάρων  θανάτων στους 1000 καταγεγραμμένους φορείς).

Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ισπανία είναι 24 κρούσματα ανά 1000 κατοίκους και στη Μ. Βρετανία με  πέντε άτομα που χάνουν τη ζωή τους στους 1000  ασθενείς.

Όμως, κι ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι ότι η  Ελλάδα έχει ανέλθει – με βάση τα στοιχεία του τελευταίου  δεκαημέρου -στη λίστα με  τον αριθμό των θανάτων ανά 1.000.000 κατοίκους σε σχέση με άλλες   ευρωπαϊκές χώρες. Η  Ελλάδα έχει πλέον πέντε θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους, όταν στη Μ. Βρετανία, που είχε δεχθεί αδυσώπητα πλήγματα από την πανδημία τον Μάιο, έχει πλέον μόνο 3,7 νεκρούς στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα, ενώ στην Ιταλία –όπου την άνοιξη είχε εξελιχθεί ο εφιάλτης με τους 900 περίπου θανάτους καθημερινά- πλέον εντοπίζονται 2,7 θάνατοι ανά 1.000.000 κατοίκους μέσα σε ένα 15ημερο.

Στην Ισπανία το ίδιο τελευταίο χρονικό διάστημα κατεγράφησαν 15 θάνατοι στον ίδιο αριθμό κατοίκων.

Ακόμη, το τελευταίο δεκαήμερο αν συνυπολογισθεί ο αριθμός αρχικού αριθμού διασωληνωμένων στις 18 Σεπτεμβρίου (71) , οι 52 θάνατοι κι οι 23 έξοδοι από τις ΜΕΘ διαπιστώνεται ότι εισήχθησαν στις συγκεκριμένες μονάδες  72 άτομα.

Οι θάνατοι ανθρώπων ηλικίας άνω των 64 ετών ήταν το τελευταίο δεκαήμερο 40, ενώ οι νοσούντες του τελευταίου δεκαημέρου αυτής της ηλικίας ήταν 259.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική που φθάνει σχεδόν το 60% σε σχέση με αυτό της επικράτειας  όταν το ποσοστό αυτό ήταν της τάξης του 20-30% το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης: Mein Schiff 6: Αρνητικά τα μισά τεστ – Επιθεώρηση Τσιόδρα, Χαρδαλιά

Από τα 422 rapid τεστ στην πλατεία Κουμουνδούρου, τα 10 ήταν θετικά

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν σήμερα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, rapid τεστ στην πλατεία Κουμουνδούρου, στο κέντρο της Αθήνας.

Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν είναι 422 από τα οποία προέκυψαν 10 θετικά (3 αφορούν Έλληνες και 7 αλλοδαπούς).

Κάτω των 40 ετών 1 στους 2 ασθενείς

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις το 12,6 % των κρουσμάτων αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών, τη στιγμή που ο κορωνοϊός καλπάζει στις νεότερες ηλικίες. Με βάση τα στατιστικά η κυβέρνηση πλέον αποκλείει το ενδεχόμενο μέτρων που θα αφορούν σε ηλικιωμένους, ενώ στο τραπέζι είναι μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού.

Τα νέα μέτρα πάντως δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς οι νέοι συνωστίζονται στις πλατείες. Το 50% των μολύνσεων εντοπίζεται σε νέους έως 39 ετών και ο φόβος όλων είναι η μετάδοση του ιού στις μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή στους γονείς και τους παππούδες τους.

Οι 7 νέες «παρεμβάσεις» για τον περιορισμό της πανδημίας

Τα δεδομένα της διασποράς του κοροναϊού και η εξέλιξη του αριθμού καταγεγραμμένων κρουσμάτων εξετάστηκαν σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας. Οι υπουργοί μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων λαμβάνοντας υπόψη τα  επιδημιολογικά δεδομένα, και με γνώμονα την προστασία της υγείας των 650.000 κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας, ανακοινώθηκαν μία σειρά από ενέργειες .

Ειδικότερα, ο  Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Υγείας προχωρούν σε μια νέα δέσμη ενεργειών που προστίθενται στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, σε διαρκή συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον Ε.Ο.Δ.Υ., καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τι αποφασίστηκε

Βασικός στόχος του Δήμου Αθηναίων, είναι η πρόληψη για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, ξεκινώντας από τις γειτονιές της πόλης. Με αποκέντρωση των τεστ και των ενεργειών πρόληψης σε κάθε γωνιά της Αθήνας, με ενίσχυση των δομών του και με ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η ενίσχυση του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και ο κοινός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με τις παρακάτω ενέργειες:

  • Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19.
  • Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
  • Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).
  • Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.
  • Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
  • Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.
  • Το «Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας», που λειτουργεί με τον συντονισμό της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας, διευρύνει την δραστηριότητά του στην επικοινωνία και τον κοινό σχεδιασμό όλων των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την υγειονομική πρόληψη και προστασία των πολιτών.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Αυξημένα σε σχέση με χθες, αλλά κάτω από 300 εμφανίζονται τα κρούσματα στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 269 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.707, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες, ενώ 2.837 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.349 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 17 (23.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 201 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 383 θανάτους συνολικά στη χώρα. 142 (37.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Πού εντοπίζονται

Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων, τα 197 εντοπίζονται στην Αττική, η οποία για μια ακόμα ημέρα βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». Ιδιαίτερα ψηλά βρίσκονται τα Ιωάννινα με 12 κρούσματα.

Χαμηλά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με μόλις 4 κρούσματα.

Αναλυτικότερα:

  • 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
  • 197 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Αργολίδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Αχαΐας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 3 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα από Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 15 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση