Μετά τον κοροναϊό, η Κίνα γίνεται η πρώτη χώρα όπου επανεμφανίζεται η βουβωνική πανώλη. Ήδη, είχε γίνει γνωστό πριν μερικούς μήνες ότι γουρούνια και τρωκτικά είχαν μολυνθεί με πανώλη, αυτή τη φορά όμως – όπως επιβεβαίωσαν και οι υγειονομικές αρχές της Κίνας – η ασθένεια «πέρασε» σε ένα τρίχρονο παιδί στην επαρχία Γιουνάν.

Την Παρασκευή, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι ένα αγόρι, μόλις τριών ετών, έχει πιθανότατα μολυνθεί από την ασθένεια.

Σύμφωνα με την κινεζική Global Times, το αγοράκι νοσεί ήπια και είναι σε σταθερή κατάσταση, αφότου έλαβε αγωγή.

Το περιστατικό εντοπίστηκε αφότου η επαρχία έκανε μαζικά τεστ, καθώς βρέθηκαν τρεις νεκροί αρουραίοι για άγνωστη αιτία σε ένα χωριό.

Μεγάλη κινητοποίηση των αρχών

Οι υγειονομικές αρχές έχουν επιβάλει καραντίνα και εξετάζουν όλους τους ασθενείς που έχουν εμφανίσει πυρετό.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ειδικοί από όλη τη χώρα, ενώ έχει αρχίσει και εξολόθρευση όλων των εντόμων και των τρωκτικών.

Η είδηση έρχεται μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων από βουβωνική πανώλη σε περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας (αυτόνομη επαρχία της Κίνας) τον περασμένο μήνα.

Μετάδοση και συμπτώματα της βουβωνικής πανώλης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βουβωνική πανώλη, γνωστή ως «Μαύρος Θάνατος» τον Μεσαίωνα, είναι μια εξαιρετικά μολυσματική και συχνά θανατηφόρα νόσος, η οποία εξαπλώνεται κυρίως από τα τρωκτικά.

Μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους και από τσιμπήματα μολυσμένων κοριών.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, η ασθένεια προχωράει πολύ γρήγορα μετά τη μόλυνση. Ο ασθενής εμφανίζει πυρετό και πρησμένους λεμφαδένες.

Σε προχωρημένο στάδιο, η βουβωνική πανώλη μπορεί να προκαλέσει σήψη, οργανική ανεπάρκεια, ακόμα και θάνατο. Η θνησιμότητα υπολογίζεται στο 40 με 50%.