Προετοιμασία 35΄ Ψήσιμο 14΄

ΥΛΙΚΑ  (για 2 μπέργκερ)

2 ψωμάκια για burger

2 μεγάλες ροδέλες ντομάτας

3 ροδέλες κρεμμυδιού

Για τα μπιφτέκια

180 γρ. φιλέτο λευκόσαρκου ψαριού, πολύ ψιλοκομμένο σε καρέ

½ κ.γ. ζάχαρη

20 ml παγωμένο νερό

20 σχινόπρασα, ψιλοκομμένα

½ κόκκινη πιπεριά τσίλι

1½ κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Αλάτι

Για το λάδι δυόσμου

60 φύλλα δυόσμου

200 ml ελαιόλαδο

Για τη μαγιονέζα δυόσμου

80 γρ. μουστάρδα

3 κρόκοι αυγών

1 λίτρο ηλιέλαιο

150 ml λάδι δυόσμου

20 ml ξύδι

20 ml χυμός λεμονιού

Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μπιφτέκια: Ζυμώνουμε το ψιλοκομμένο ψάρι με αλάτι, τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τη φρυγανιά. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για 5 λεπτά ακόμα, ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Πλάθουμε σε μπιφτέκια των 100 γρ. Βάζουμε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και λαδώνουμε ελαφρά τα μπιφτέκια και από τις δύο πλευρές. Χαμηλώνουμε στη μέση την ένταση της φωτιάς και ψήνουμε τα μπιφτέκια για περίπου 4 λεπτά από την κάθε πλευρά, να ροδίσουν.

Λάδι δυόσμου: Βάζουμε τον δυόσμο σε νερό που βράζει για 2 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ με πάγο. Στεγνώνουμε τα φύλλα (να φύγουν τα πολλά νερά). Tα χτυπάμε στο μούλτι με 200 ml ελαιόλαδο, για 5  – 10 λεπτά. Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα, ώστε να μείνει καθαρό το λάδι.

Μαγιονέζα δυόσμου: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, με έναν αβγοδάρτη, τη μουστάρδα με τους κρόκους. Ρίχνουμε σε συνεχή, αργή ροή τα λάδια μας και αμέσως μετά προσθέτουμε το ξύδι, το λεμόνι και το αλάτι. Αν μας βγει πολύ σφιχτή, αραιώνουμε με παγωμένο νερό.

Σύνθεση: Ανοίγουμε τα ψωμάκια των μπέργκερ στη μέση και απλώνουμε πάνω τους μαγιονέζα δυόσμου. Τα ψήνουμε σε καυτό σχαροτήγανο ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 6 λεπτά.

Ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο χρόνο την ντομάτα και το κρεμμύδι. Βάζουμε τα μπιφτέκια στα μισά ψωμάκια, από πάνω βάζουμε από μία ροδέλα ντομάτας και μία κρεμμυδιού και σκεπάζουμε με το άλλο μισό του ψωμιού.