Το «στρατηγείο» των Ρεπουμπλικανών έχει στηθεί στα Ιλίσια, ενώ ένα ολόκληρο call center βρίσκεται στις επάλξεις για να καθοδηγεί τους εν δυνάμει ψηφοφόρους. Μόλις 40 ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα, που ελάχιστοι γνωρίζουν την παρουσία τους, φορτσάρουν τις μηχανές για την επανεκλογή του προέδρου: στόχος τους είναι, όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ», να διασφαλίσουν τουλάχιστον 50.000 επιστολικές ψήφους από τη χώρα μας υπέρ του Τραμπ και δηλώνουν αισιόδοξοι για την αποστολή τους. Παράλληλα, επισημαίνουν πως περισσότεροι από 30.000 κάτοικοι της Ελλάδας – αμερικανοί πολίτες – έχουν λάβει από τις ΗΠΑ την κρατική επιταγή στήριξης εν μέσω πανδημίας, που αποκαλείται «Επιταγή Τραμπ», καθώς ύστερα από προσωπική του απόφαση φέρει τυπωμένο το όνομά του.

Για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί τους θα πρέπει να καλέσει τον αριθμό 8758768100, τον οποίο διαχειρίζεται η Mediatel, με χρέωση περίπου ένα ευρώ το λεπτό. Μέσω αυτού του αριθμού οι καλούντες – ενώ καταθέτουν τον οβολό τους – λαμβάνουν οδηγίες για τα απαιτούμενα βήματα προκειμένου να αιτηθούν της επιταγής των 1.200 δολαρίων. Κάποιοι χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ως «επίθεση φιλίας με εκλογικά ανταλλάγματα», εκείνοι όμως λένε πως απλώς βοηθούν συζητώντας με τους υποψήφιους ψηφοφόρους ενώ επισημαίνουν πως το ρεύμα του προέδρου Τραμπ είναι τόσο ισχυρό που επικοινωνούν μαζί τους ακόμη και Δημοκρατικοί. «Υπολογίζουμε ότι στην Ελλάδα ζουν περίπου 150.000 αμερικανοί πολίτες», λένε οι Ρεπουμπλικανοί στα «ΝΕΑ» – μια καθόλου ευκαταφρόνητη εκλογική βάση. Aρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι την αμερικανική υπηκοότητα μπορεί να έχουν όχι μόνο Ελληνες που έζησαν και εργάστηκαν για κάποια χρόνια στην Αμερική, αλλά και άνθρωποι που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και έφυγαν σε ηλικία λίγων μηνών.

Το παράρτημα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Ελλάδα ήταν ανενεργό και επανασυστάθηκε τον Μάρτιο του 2019 – προφανώς ενόψει εκλογών αλλά και λόγω επιθυμίας γενικότερης παρέμβασης -, όταν διορίστηκε επικεφαλής ο Τζόναθαν Κωνσταντίνου, ένας δικηγόρος ο οποίος έχει περάσει τη ζωή του μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής. Από τότε υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριο. Ηταν εκείνο που διοργάνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο πάρτι στην Αθήνα για την αθώωση του Ντόναλντ Τραμπ από τη Γερουσία, εκδήλωση η οποία είχε διανθιστεί με country νότες και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως της Ραχήλ Μακρή.

Και σύνδεσμος φίλων

Εκτός από παραρτήματα σε πόλεις της Ελλάδας και υποοργανώσεις Νέων Ρεπουμπλικανών και Γυναικών Ρεπουμπλικανών, έχουν ιδρύσει και Σύνδεσμο Φίλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος μπορεί να ενημερώνει τους Ελληνες «για το πώς οι ρεπουμπλικανικές ιδέες οδήγησαν τις ΗΠΑ να είναι σήμερα η μόνη υπερδύναμη στην υφήλιο, με μια μηδενική ανεργία (σ.σ.: παρότι επισήμως η ανεργία υπερβαίνει το 8,5%), με εξαιρετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, με το ανώτερο βιοτικό επίπεδο ζωής παγκοσμίως, τις καλύτερες υποδομές, την καλύτερη Υγεία, μια χώρα που αποτελεί τόπο στον οποίο ο Ελληνισμός μεγαλουργεί χάρη στην εργατικότητά του και την προσήλωσή του στις θεμελιώδεις αξίες, όπως αυτές της οικογένειας, της πατρίδας και της θρησκείας».

Τις θέσεις του κόμματος ξεκαθαρίζει, άλλωστε, με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ο ίδιος ο Τζόναθαν Κωνσταντίνου μιλώντας στα «ΝΕΑ». Σε ερώτημα για τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας που συνταράσσουν την Αμερική, απαντά πως «αυτό είναι ένας μύθος της Ακροαριστεράς στην Αμερική. Η βία σήμερα στις ΗΠΑ προέρχεται από θυλάκους εντός του κόμματος των Δημοκρατικών» και προσθέτει πως όλα τα περιστατικά σημειώθηκαν σε περιοχές όπου κυβερνήτες ή δήμαρχοι είναι Δημοκρατικοί. «Σε κάθε περίπτωση ο μέσος αμερικανός πολίτης, ειδικά ο μαύρος ή ο ισπανόφωνος ή ο πρώτης γενιάς νόμιμος μετανάστης που κατοικεί στις προβληματικές αυτές περιοχές οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους από τους ανίκανους δημάρχους και κυβερνήτες που ανήκουν στο αντίπαλο πολιτικό μας κόμμα, επιθυμεί σφόδρα την αυξημένη παρουσία της αστυνομίας, ώστε να μην αποτελεί καθημερινό στόχο της βίας των παρακρατικών της Αριστεράς». Ενδεικτικές είναι και οι αναφορές στη σελίδα των Republicans Overseas Hellenic Chapter στο Facebook, όπου οι κινητοποιήσεις των μαύρων αποκαλούνται «πολιτιστική επανάσταση των μαρξιστών στις ΗΠΑ», στα βήματα του Μάο.

Ομως, παρά το κλίμα ενθουσιασμού και ομοψυχίας που διέπει τις γραμμές τους, ο δρόμος που πρέπει να διανύσουν οι Ρεπουμπλικανοί της Ελλάδας μέχρι την επανεκλογή του αγαπημένου τους ηγέτη δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Σε ομιλία του ο Τζόναθαν Κωνσταντίνου είχε προ ολίγων μηνών επισημάνει πως ενίοτε τους προσεγγίζουν στοιχεία του «πολιτικού παρασκηνίου» για να τους προσεταιριστούν, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αποκρούουν και τις «προσωπικές επιθέσεις που δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ από ύποπτα αντεθνικά κέντρα».

Και ήταν εκεί που ο Τζόναθαν Κωνσταντίνου συμπύκνωσε με την κατακλείδα της ομιλίας του όλη τη φιλοσοφία του ελληνικού παραρτήματος: «Για τις ΗΠΑ το σύνθημά μας είναι «Keep America Great» και για την Ελλάδα «Κάντε την Ελλάδα μεγάλη ξανά» (…) Και πάμε για τον Νοέμβριο Ντόναλντ Τραμπ ξανά. Και σε όποιον δεν αρέσει, ξίδι».