Oι προβλέψεις διαφέρουν. Ολα μπορεί να συμβούν, αλλά ένα είναι σίγουρο: η 4η Νοεμβρίου, δηλαδή η επομένη των προεδρικών εκλογών, θα είναι μια δύσκολη μέρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ας πούμε ότι κερδίζει ο Τζο Μπάιντεν. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σίγουρο ότι θα καταγγείλει νοθεία. Το έχει ήδη πει άλλωστε, πολλές φορές, με την ίδια φράση: «Ο μοναδικός τρόπος να χάσουμε τις εκλογές είναι εάν υπάρξει νοθεία». Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016, επανειλημμένα είχε πει το ίδιο – κάτι που συνέχισε να ισχυρίζεται ακόμα και αφότου κέρδισε. Υποστήριξε ότι υπήρχε «σοβαρή νοθεία στη Βιρτζίνια, το Νιου Χαμσάιρ και την Καλιφόρνια», δηλαδή τρεις πολιτείες που δεν κέρδισε. Ισχυρίστηκε ότι επετράπη σε εκατομμύρια παράνομους μετανάστες να ψηφίσουν και γι’ αυτό δεν κέρδισε τη λαϊκή ψήφο (η Χίλαρι Κλίντον είχε συγκεντρώσει 3 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ). Αν λοιπόν, ο Τραμπ κατήγγειλε νοθεία όταν κέρδισε, φανταστείτε τι θα συμβεί εάν χάσει.

Εάν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, οι Δημοκρατικοί είναι βέβαιο πως θα υποστηρίξουν ότι ο Τραμπ «έκλεψε» την εκλογή. Θα ζητήσουν επανακαταμέτρηση σε αρκετές πολιτείες και ιδιαίτερα στις κρίσιμες, ενώ δεν αποκλείεται την τελική απόφαση σε αρκετές περιπτώσεις να πάρουν τα τοπικά δικαστήρια.

Αλλωστε ήδη καταγγέλλουν πως ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των επιστολικών ψήφων. Τι άλλο είναι η προσπάθεια ελέγχου της Υπηρεσίας Ταχυδρομείων; Ο Τραμπ τοποθέτησε επικεφαλής έναν στενό του φίλο, περιόρισε σημαντικά τον προϋπολογισμό και δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν χιλιάδες ταχυδρομικά κουτιά απ’ όλη τη χώρα, με τη δικαιολογία ότι δεν χρησιμοποιούντο επαρκώς. Η πραγματικότητα είναι πως ο Τραμπ θέλει να περιορίσει τις επιστολικές ψήφους, τις οποίες πολλοί θα επιλέξουν λόγω της πανδημίας. Θεωρεί πως οι δικοί του ψηφοφόροι – οι περισσότεροι εκ των οποίων πιστεύουν πως δεν υπάρχει κορωνοϊός – θα πάνε στις κάλπες, ενώ οι Δημοκρατικοί θα επιλέξουν επιστολικές ψήφους. Αν τους το κάνει δύσκολο, μπορεί και να μην πάνε καθόλου – αυτό ελπίζει, τουλάχιστον.

Η αβεβαιότητα των δημοσκοπήσεων

«Δεν θα μπορούσε κάποιος να γράψει ένα χειρότερο σενάριο, εκτός εάν γίνει και κάποιος μεγάλος σεισμός ή χτυπήσει κάποιος τυφώνας» σχολιάζει η Τάρα Στεμάγερ, πολιτική αναλύτρια και πρώην υπεύθυνη Τύπου των Ρεπουμπλικανών στο Καπιτώλιο. «Είναι μια κακοφωνία του χάους καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές».

Η αβεβαιότητα είναι έκδηλη και στην πρόθεση ψήφου με διάφορες δημοσκοπήσεις να δείχνουν αντικρουόμενες τάσεις. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν σίγουρο το προβάδισμα 7-8 μονάδων του Μπάιντεν, κάτι που πιστεύουν ότι είναι πιθανό να του δώσει τη νίκη, όμως άλλοι διαβλέπουν μια αλλαγή στη δυναμική, ιδιαίτερα στις πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. «Φυσικά και μπορεί να κερδίσει ο Τραμπ» ήταν ο τίτλος πρόσφατου άρθρου στην «Washington Post», ενώ ο γνωστός προοδευτικός σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ έγραφε πρόσφατα: «Σας προειδοποιώ δύο μήνες πριν. Ο ενθουσιασμός των 60 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που αποτελούν την εκλογική βάση του Τραμπ είναι τεράστιος! Εκείνων του Τζο, όχι τόσο».

Στην όλη κατάσταση δεν θα βοηθήσει εάν το αποτέλεσμα δεν ξεκαθαρίσει μέσα σε 24 ώρες – εάν τα αποτελέσματα αργήσουν μέρες ή ακόμα και εβδομάδες λόγω των επιστολικών ψήφων, για να μη μιλήσουμε για τις επανακαταμετρήσεις. Ολα αυτά θα υποδαυλίσουν τη δυσαρέσκεια και θα δώσουν περισσότερα επιχειρήματα σε όποιον πιστεύει στη νόθευση των εκλογών.

Ερωτήματα προς τον στρατό

Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Τραμπ έχει αρνηθεί να απαντήσει στο εάν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Σε μια ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας ότι ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να μην εγκαταλείψει οικειοθελώς τον Λευκό Οίκο εάν χάσει ή ότι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να παραμείνει στην εξουσία, δύο Δημοκρατικοί βουλευτές έθεσαν μια σειρά γραπτών ερωτήσεων στον υπουργό Αμυνας και στον κορυφαίο στρατηγό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, σχετικά με το τι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν βάσει του Συντάγματος.

Οι βουλευτές Ελίσα Σλότκιν και Μίκι Σέριλ έστειλαν τις ερωτήσεις τους στον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Μαρκ Μάιλι και τον υπουργό Αμυνας Μαρκ Εσπερ. Ο Μάιλι απάντησε, ο Εσπερ όχι.

Οι ερωτήσεις θα ήταν αδιανόητες σε οποιαδήποτε άλλη εποχή. Οι βουλευτές ρώτησαν τον στρατηγό Μάιλι εάν γνωρίζει πως ο Κώδικας Στρατιωτικής Δικαιοσύνης «ποινικοποιεί την ανταρσία και τη στάση» και εάν κατανοεί ότι είναι νομικά δεσμευμένος να ακολουθήσει τις εντολές μόνο νόμιμα εκλεγμένου προέδρου. «Κατανοώ ότι υπάρχει μόνο ένας νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ τη φορά» απάντησε εκείνος. Επίσης ζήτησαν από τον στρατηγό και τον υπουργό να αποκλείσουν οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να τους ζητηθεί μέσα στο φθινόπωρο για πολιτικούς σκοπούς και τους πίεσαν να αρνηθούν να στείλουν στρατιώτες σε εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών.

Οι δυσκολίες της 4ης Νοεµβρίου

Οι Δημοκρατικοί ήδη ετοιμάζονται για το χάος της επόμενης ημέρας, φοβούμενοι πως ο συνδυασμός των προειδοποιήσεων του Τραμπ για εκλογική νοθεία και ο μεγάλος αριθμός των επιστολικών ψήφων θα οδηγήσουν σε μια πικρή και παρατεταμένη μάχη για τα αποτελέσματα. Δύο εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν τους φόβους αυτούς. Ψηφιακή εταιρεία του Δημοκρατικού Κόμματος προειδοποίησε για έναν πιθανό «κόκκινο αντικατοπτρισμό», όπως λέγεται, το βράδυ των εκλογών. Δηλαδή, η καταμέτρηση των ψήφων στις κάλπες να δείχνει τον Τραμπ να προηγείται έως ότου καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι και η νίκη κλίνει προς την πλευρά του Μπάιντεν. Πριν από λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να αποπειραθούν να ψηφίσουν οι πολίτες δύο φορές – μία με παρουσία στις κάλπες και μία δι’ αλληλογραφίας – θέλοντας να ενισχύσει το επιχείρημα της νοθείας. Ολα αυτά ενισχύουν τις ανησυχίες των Δημοκρατικών ότι έχουν μπροστά τους μια εκλογική αντιπαράθεση που θα προκαλέσει μακρά αστάθεια στη χώρα.

Οπως και να έχει, όλα αυτά διαβρώνουν την εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα. Θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πόλωση στην Αμερική. Θα ενισχυθεί η «αντίσταση» σε όποιον κι αν τελικά ανακηρυχθεί νικητής. Και ο πρόεδρος – είτε είναι ο Μπάιντεν είτε είναι ο Τραμπ – θα κληθεί να κυβερνήσει κάτω από ένα ζοφερό σύννεφο υποψιών και έλλειψης εμπιστοσύνης. Εκατομμύρια Αμερικανοί δεν θα αποδεχθούν τον νικητή.

Εάν θεωρούμε ότι η Αμερική είναι διχασμένη τώρα, ας περιμένουμε μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ