O Ερντογάν οραματίζεται να χτίσει μια νέα oθωμανική αυτοκρατορία και για να το πετύχει επιχειρεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ηγέτη όλων των μουσουλμάνων.

Tην άποψη αυτή συμμερίζονται ολοένα και περισσότεροι αναλυτές συμμερίζονται αυτή την άποψη αλλά και ο ίδιος δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του.

«Παρόλο που έχουν περάσει αιώνες από την κατάκτηση, βλέπουμε ότι ακόμα δεν έχει γίνει αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των Μουσουλμάνων.»

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος παρέδωσε στην Μουσουλμανική Αδελφότητα το κατεξοχήν σύμβολο που είχε ανάγκη και δεν είναι άλλο από την Αγία Σοφία.

Σε αυτό το προκλητικό βίντεο, που δημοσίευσε το υπουργείο Επικοινωνίας της Τουρκίας και παρουσιάζει τον Ερντογάν ως συνεχιστή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, βλέπουμε πλάνα από την Κάαμπα, τον ιερότερο τόπο των μουσουλμάνων στη Μέκκα, από το τεμένος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ αλλά και από την Αγιά Σοφιά. Ηθοποιοί που αναπαριστούν πέντε γενιές Τούρκων μπαίνουν στον ναό και τους ακολουθούν πολίτες και στρατιώτες της σύγχρονης εποχής.

Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν δεν προσπαθεί να δημιουργήσει απλά μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά ένα νέο Ισλάμ και ο ίδιος να γίνει ο νέος Χασάν αλ-Μπάννα.

Ποιος είναι ο Χασάν Αλ Μπάννα

Ο Χασάν αλ-Μπάννα ήταν Αιγύπτιος δάσκαλος και ιμάμης. Το 1928, σε ηλικία 22 ετών, ιδρύει την ισλαμιστική οργάνωση «Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Σταδιακά δημιουργούνται παραρτήματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε κάθε πόλη της Αιγύπτου. Το 1948 τα μέλη της αγγίζουν το ένα εκατομμύριο, ενώ η επιρροή τους έχει περάσει τα σύνορα της χώρας.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 1949, ο Αλ-Μπάννα πέφτει θύμα δολοφονίας, στο Κάιρο όπου έχει μεταβεί για διαπραγματεύσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Δεκαετίες αργότερα η κληρονομιά του Ο Χασάν αλ-Μπάννα παραμένει ζωντανή και η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά κινήματα του μουσουλμανικού κόσμου.

Ο Ερντογάν το γνωρίζει καλά και για αυτό και για αυτό προσπαθεί να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος δημοσιεύματος.

«Ο Ερντογάν γίνεται όλο και περισσότερο ίδιος με τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μπάννα.», στο οποίο αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος υιοθετεί όλο και περισσότερο ρητορικές του Χασάν αλ-Μπάννα.

Τα πολεμικά σχέδια του Σουλτάνου διαλύουν την οικονομία

Στο βωμό των φιλόδοξων σχεδίων του ο σουλτάνος δε διστάζει να θυσιάσει την τουρκική οικονομία. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια και εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης όχι μόνο δεν μείωσε τις στρατιωτικές της δαπάνες αλλά τις εκτόξευσε, δαπανώντας το 1/4 του κρατικού χρήματος στα όπλα και στη συντήρηση του στρατού.

«Συμβουλεύω όσους τα βάζουν μαζί μας με ερειπωμένες στρατιωτικές δυνάμεις αντί να κάθονται στο τραπέζι μαζί μας να εξετάσουν προσεκτικά τις διπλωματικές μας προσπάθειες και τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να μη μιλήσω για όλη την ιστορία.»

Και βέβαια για αυτές τις σπατάλες ο Ερντογάν δε δίνει λογαριασμό σε κανέναν, αφού απαγορεύονται δια νόμου κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για τις στρατιωτικές δαπάνες ενώ σε αυτές δεν έχει πρόσβαση ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο.