Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης για τα μέτρα για τους πληγέντες από τον Ιανό αλλά και για τον κοροναϊό.

Για τον κοροναϊό, τόνισε ότι καθώς τα κρούσματα αυξάνονται υπάρχουν επιμέρους διορθωτικές κινήσεις για τον περιορισμό της πανδημίας.

Σχετικά με το αν υπάρχει στο τραπέζι σενάριο για κλείσιμο στην εστίαση, απάντησε ότι δεν εξετάζεται ακόμη κάτι τέτοιο. «Δεν υπάρχει σχέδιο αυτή τη στιγμή να κλείσει η εστίαση» είπε.

Εκτίμησε παράλληλα πως δεν θα πάμε σε γενικό lockdown στην Αττική αλλά ότι ίσως να χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα και τοπικές παρεμβάσεις.

«Ας εφαρμόσουμε τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, και μη φοβίζουμε τον κόσμο. Τα μέτρα είναι αρκετά για να μειώσουν τη διασπορά του ιού», τόνισε.

Τα μέτρα για τους πληγέντες από τον Ιανό

Για τους πληγέντες από τον Ιανό, ο κ Παπαθανάσης τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσε μέτρα για να ανακουφίσει όσο μπορεί από μια τέτοια καταστροφή.

Ειδικότερα πρόκειται για αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολή δανειακών υποχρεώσεων ή ρύθμιση τους, στεγαστική συνδρομή, αποζημίωση για τις άμεσες πρώτες ανάγκες – η αποζημίωση ανέρχεται σε 5.000 για φυσικά πρόσωπα και 8.000 για επιχειρήσεις-, στήριξη των επιχειρήσεων με εφάπαξ ποσό και αποζημίωση για την αποκατάσταση της επιχείρησής τους. Όλα αυτά θα γίνουν άμεσα, διαβεβαίωσε ο κ Παπαθανάσης.

Επίσης υπάρχει το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής χωρίς όρους για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν στους δήμους που θα οριστούν ως πληγέντες δήμοι.

Στη δέσμη μέτρων περιλαμβάνεται και πρόγραμμα στήριξης για τους αγρότες.

Στο μεταξύ όλη η περιοχή της Καρδίτσας δέχθηκε τεράστιο πλήγμα. Οπως μεταδίδει ο Παναγιώτης Φωτεινός που βρίσκεται στην περιοχή με την κάμερα του MEGA, σε 20 μέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή στο βαμβάκι και αργότερα στο καλαμπόκι. Τώρα χάνονται όλα.

«Στόχος μας είναι να υπάρξει η λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία», επανέλαβε σε όλους τους τόνους ο κ. Παπαθανάσης. «Υποχρέωσή μας είναι να τρέξουμε τις διαδικασίες το ταχύτερο δυνατόν για να ανακουφίσουμε τους πληγέντες».

Σημειώνεται τέλος πως δημιουργούνται 13 κέντρα Πολιτικής Προστασίας στις περιφέρειες της χώρας που θα συνδέονται άμεσα με το κέντρο, ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στα έκτακτα φαινόμενα.