Ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Καρδίτσα, Φάρσαλα, αλλά και Κρήτη.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ίσως από κάθε άλλη είναι η Καρδίτσα. Δύο άνθρωποι (από τους συνολικά τρεις) έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή, ενώ ακόμα δύο αγνοούνται.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες εντοπισμού της 43χρονης που παρασύρθηκε στο Μουζάκι Καρδίτσας. Το αυτοκίνητό της εντοπίστηκε χθες, αλλά όχι και η ίδια. Ακόμα αγνοείται βοσκός στο Μακρυχώρι Καρδίτσας.

Σήμερα, συνεχίστηκε η αγωνιώδης προσπάθεια για τον εντοπισμό της 43χρονης, με 28 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 3 drones της 1ης ΕΜΑΚ να επιχειρούν στην περιοχή. Στις έρευνες συμμετέχουν και εθελοντές.

Όλα αυτά τη στιγμή που μπορεί ο Ιανός να έχει φύγει από την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα μας μετρά τις πληγές της και καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας. Ένα από αυτά είναι τα 40 άτομα που βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Οξυά Καρδίτσας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να μπει ή να βγει από το χωριό λόγω των καταστροφών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Παλαμά, Γ. Σακελλαρίου, εκκενώνεται η κοινότητα Μεταμόρφωση στην Καρδίτσα. Η άνοδος της στάθμης των ποταμών συνεχίστηκε και έτσι αποφασίστηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι. Σύμφωνα με το karditsalive.net, πλέον γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες για να συντονιστεί η εκκένωση σωστά.

Όπως εξήγησε ο κ. Σακελλαρίου στο KarditsaLive.Net η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς υπάρχει ανησυχητική άνοδος της στάθμης στον ιταλικό ποταμό και προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα να κινδυνεύσουν ζωές, σε περίπτωση «σπασίματος» αποφασίστηκε η εκκένωση.

Στο χώρο πάντως, συνέχισε ο κ. Σακελλαρίου, βρίσκονται δύο μηχανήματα προκειμένου να παρέμβουν και με τομές να εκτονώσουν την πίεση εφόσον χρειαστεί.

Τρεις νεκροί από τον φονικό κυκλώνα

Τελευταίος χρονικά θάνατος ήταν αυτός του 62χρονου που αγνοούνταν χθες. Πρόκειται για ένα ζευγάρι όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού τους το χωριό Καστανιά της Καρδίτσας και τον καταπλάκωσε. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, η γυναίκα κατάφερε και απεγκλωβίστηκε πριν φτάσει η πυροσβεστική. Δυστυχώς δεν ίσχυσε το ίδιο και για τον άνδρα.

Χθες, μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα, αποτέλεσε το πρώτο θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας στην Ελλάδα, ενώ στην Καρδίτσα βρέθηκε νεκρός ένας 63χρονος κτηνοτρόφος αλβανικής καταγωγής.

Τεράστια προβλήματα στην Καρδίτσα

Η σφοδρή κακοκαιρία έχει προκαλέσει τεράστιες πλημμύρες, αποκλεισμούς και εκκενώσεις χωριών, τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους, γέφυρες και καλλιέργειες.

Η νύχτα ήταν δύσκολη για το χωριό Καλογριανά Καρδίτσας, το οποίο έχει δεχτεί μεγάλους όγκους νερού, ενώ τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς οι ζημιές είναι μεγάλες με γέφυρες να έχουν καταρρεύσει, σπίτια να έχουν πλημμυρίσει και στο Μουζάκι να έχει υποστεί καταστροφή και το κέντρο Υγείας.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί, πριν από τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Καρδίτσα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

Σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο ο Χαρδαλιάς

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, όπου έλεγξε ο ίδιος με το ελικόπτερο τις ζημιές που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός” κσι στην συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με τους φορείς του νησιού.

«Είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και για λίγα λόγια, ασχοληθήκαμε με λεπτομέρειες για ζητήματα που αφορούν την άμεση αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα για το νησί της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης» δήλωσε με το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη όπου τόνισε ότι «λεπτομέρειες που αφορούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, στα δίκτυα της υδρευσης, τα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των οδικων δικτύων ήταν στην βασική ατζέντα της συζήτησης μας».

Ακόμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε ότι «έχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο και έχουμε δημιουργήσει όλα εκείνα τα δεδομένα ώστε η Κεφαλονιά να επιστρέψει στην κανονικότητα της».

942 απεγκλωβισμοί από την Πυροσβεστική

Σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική αναφέρει: “Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα. Ειδικότερα:

Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 759 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 426 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 69 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 44 κοπές δέντρων.

Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 257 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 77 διασώσεις, 198 αντλήσεις και 6 κοπές δέντρων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 42 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 40 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.