Ακούγοντας και βλέποντας τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και στο βήμα του Helexpo Forum, μοιραία οδηγούνταν κάποιος στην απορία: αυτό έχει σήμερα να προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ; Και επειδή η απάντηση είναι «ναι», θα πρέπει πολλοί κάποια στιγμή στο κόμμα να συνειδητοποιήσουν ότι μάλλον κάπου εδώ ξεκινά μία σοβαρή εσωτερική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδυθεί τον τελευταίο καιρό σε αγωνιώδεις προσπάθειες δήθεν εκσυγχρονισμού του ΣΥΡΙΖΑ, με αμήχανες αλλαγές προσώπων και ρόλων, ανεξήγητες γραφιστικές παρεμβάσεις στο σήμα του κόμματος, με τον ίδιο να το παρουσιάζει λες και απευθύνεται σε καλλιτεχνικό workshop και με έναν λόγο επιθετικό, που βασίζεται στον ξεδιάντροπο σφετερισμό μίας οικονομκής κρίσης.

Κατά τρόπο που ενοχλεί ακόμη και τους πλέον κακόπιστους έναντι της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επιχειρεί εδώ και μήνες να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση που οφείλεται στην πανδημία. Με κάθε ευκαιρία επιρρίπτει την ευθύνη στην κυβέρνηση και στον Μητσοτάκη, κάνοντας πως αγνοεί ότι η χώρα βράζει στο ίδιο καζάνι με όλες τις άλλες και ότι οι ελληνικοί ρυθμοί της ύφεσης δεν διαφέρουν από τους ευρωπαϊκούς.

Επιμένει να λέει, πάλι με αφορμή την πανδημία, ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τους νέους και σήμερα προσθέτει σε αυτό το κατασκεύασμα ότι σχεδιάζει την στράτευση στα 18, περιγράφοντας την ως τιμωρία και αγνοώντας την κρίσιμη συγκυρία στα εθνικά θέματα. Μπορεί κανείς εύκολα να υποθέσει ότι αν το σχέδιο προχωρήσει, ο Τσίπρας θα σηκώσει παντιέρα κατά της στράτευσης. Οι νέοι βέβαια του έχουν γυρίσει εδώ και καιρό την πλάτη…

Δίχως να είναι σε θέση να εξαγγείλει ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», ο αρχηγός της αντιπολίτευσης μίλησε το Σάββατο και πάλι για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο (τη στιγμή που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει το ίδιο), για επιδόματα (φυσικά…), ενώ μεταξύ των άλλων ανακάλυψε και ένα νέο μοντέλο (με εγγυημένη την οικονομική συμφορά), σύμφωνα με το οποίο το 40% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων θα καλύπτεται από το κράτος και το 60% από τις επιχειρήσεις.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει για τις Πρέσπες, τις οποίες πράγματι φαίνεται πως θεωρεί ιστορικό επίτευγμα.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται κολλημένος στο δημοσκοπικό 20%, βλέποντας την ΝΔ σταθερά στο 40%.

Ο συνδυασμός των όσων λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και τα στελέχη του, με τα όσα συμβαίνουν, μαρτυρούν πολλά.

Το πιο χαρακτηριστικό από αυτά είναι η μεγάλη τους απόσταση από την πραγματικότητα. Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, συνέβαινε και στο παρελθόν και αποδείχθηκε από τα κατορθώματά τους στην κυβέρνηση και από το πώς «τράκαραν» με την λογική.

Σήμερα και ενώ νομίζουν ότι απειλούνται από τα ΜΜΕ και την παγκόσμια συνωμοσία σε βάρος τους, στην ουσία απειλούνται από κάτι άλλο: την απαξίωση, την αδιαφορία και την αδυναμία τους να διαμορφώσουν πολιτική δυναμική.

Το χειρότερο από όλα; Δεν το αντιλαμβάνονται καν…