Ξεσκέπαστη πίτα με βλίτα

Ενα πρωτότυπο έδεσμα με τα τελευταία βλίτα της χρονιάς.

Food styling Μάκης Γεωργιάδης/ Φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

 

 Προετοιμασία 45′, Μαγείρεμα 10′,  Ψήσιμο 45′

 

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ.) 

Για τη ζύμη

230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ. του καφέ νερό

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. ξίδι

1 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί

Για τη γέμιση

2 ξερά κρεμμύδια

4 κολοκυθάκια

500 γρ. βλίτα καθαρισμένα χωρίς τα κοτσάνια τους

100 γρ. ελαιόλαδο

4 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

100 γρ. φέτα

100 γρ. κεφαλοτύρι

1 φλ. του καφέ γάλα

1 αβγό

Μαύρο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη. Ανακαστεύουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, την ανοίγουμε με τον πλάστη και την απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί, διαμέτρου περίπου 25 εκ. Το γυρνάμε στις άκρες για να δημιουργηθεί ένα χαμηλό πλαίσιο.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη. Τα αφήνουμε λίγο σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Πλένουμε καλά τα βλίτα και τα ψιλοκόβουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Ρίχνουμε 2 – 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε εκεί τα κρεμμύδια, τα βλίτα και τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό. Τρίβουμε τη φέτα με τα χέρια και το κεφαλοτύρι στον τρίφτη και τα ανακατεύουμε στο μείγμα. Λόγω των αλμυρών τυριών δεν πρέπει να βάλουμε καθόλου αλάτι στη γέμιση. Προσθέτουμε το γάλα, το αβγό και όσο πιπέρι θέλουμε και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο ανοιχτό φύλλο μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνειά του. Ψήνουμε την πίτα για 45 λεπτά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο «διασώστης» Αλέξης Εδώ και μέρες «σερνόταν» στα υπουργικά γραφεία η φήμη ενός επερχόμενου ριζικού, αυτή τη φορά, ανασχηματισμού, βάζοντας φωτιά στους... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk