Στο «βαθύ κόκκινο» με απώλειες 4,29% έκλεισε το χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς η αποκάλυψη πρακτικών ξεπλύματος χρήματος άνω των 2 τρισ. δολ. από κορυφαίες τράπεζες του πλανήτη και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε διάφορες περιοχές του κόσμου αυξάνουν τους φόβους για τον κίνδυνο νέων lockdowns και προκαλούν τριγμούς στις διεθνείς αγορές επηρεάζοντας το ούτως ή άλλως ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με το Buzzfeed News, «τα δίκτυα μέσω των οποίων το βρώμικο χρήμα διακινείται στον κόσμο έχουν γίνει ζωτικές αρτηρίες της παγκόσμιας οικονομίας».

Οι βρώμικες διαδρομές τρισεκατομμυρίων από τράπεζες όπως οι JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon που αποκάλυψε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), ενέτειναν τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, με τον ελληνικό τραπεζικό δείκτη να κλείνει επίσης με πτώση 6,25%.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ισχυρές ήταν οι απώλειες για τις μετοχές των Aegean (-8,60%), Βιοχάλκο (-8,18%), Alpha Bank (-7,20%), Motor Oil (-7,12%), Πειραιώς (-6,42%) και Eurobank (-6,21%). Οι τίτλοι των Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και Εθνική σημείωσαν πτώση άνω του 5%, οι απώλειες των ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Φουρλή, ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ ξεπέρασαν το 4%, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση στις μετοχές των Σαράντης, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και ΔΕΗ.

Αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Ελλάκτωρ στον απόηχο της είδησης ότι η Reggeborgh αύξησε το άμεσο ποσοστό της άνω του ορίου του 5%, στο 5,436%.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες επιχειρηματικές εξελίξεις παραμένουν στο τραπέζι και θα μπορούσαν να παίξουν το δικό τους ρόλο χρηματιστηριακά δρώμενα, όπως οι κινήσεις του fund CVC σχετικά με την Εθνική Ασφαλιστική και τη Vivartia, αλλά και η νέα έκδοση ομολόγου που φέρεται να εξετάζει ο ΟΠΑΠ, όπως και η έκδοση senior bond από την Εθνική και αργότερα και άλλων τραπεζών.

Πτώση και στη Wall Street

Οι μετοχές υποχώρησαν απότομα και στη Wall Street, καθώς οι φόβοι για την επιδείνωση του κορωνοϊού, η αβεβαιότητα για το πότε θα έρθουν τα επιπλέον δημοσιονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ και η αποκάλυψη για βρώμικες διαδρομές δισεκατομμυρίων από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη δημιουργούν την τέλεια καταιγίδα για τους επενδυτές με τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν απώλειες 3%-5% σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και πολλούς μήνες.