«Μια νέα κοινωνική συμφωνία για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη, για όλες εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται σφοδρότερα από την κρίση αλλά και τις επιλογές τής κυβέρνησης Μητσοτάκη». Αυτό αναμένεται να είναι το βασικό μήνυμα που θα στείλει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βελίδειο στις 7 μ.μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει μια δέσμη συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων, κυρίως μόνιμου χαρακτήρα, τα οποία θα αφορούν «τη διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την ισχυρή στήριξη του κοινωνικού κράτους».

Ο κ. Τσίπρας θα κάνει λόγο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με το κράτος να έχει καθοδηγητικό – πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, στις υποδομές «αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που οφείλει -επιτέλους- να διαδραματίσει τον ρόλο του στον κύκλο της οικονομίας».

Κεντρικός άξονας της ομιλίας του θα είναι «η ακόμη πιο επιτακτική, στις νέες συνθήκες, ανάγκη άμβλυνσης και όχι διεύρυνσης των ανισοτήτων, για ασφάλεια στη ζωή (Υγεία, Παιδεία, εργασία) και δικαιοσύνη στην κοινωνία, «σε μια περίοδο που το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών από την πανδημία και τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι η ανασφάλεια».

Έντονα ιδεολογικός χαρακτήρας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να δώσει έντονα ιδεολογικό χαρακτήρα στην ομιλία του κάνοντας λόγο για «σύγκρουση προόδου – συντήρησης, Αριστεράς – Δεξιάς» και θα υποστηρίξει ότι οι παρούσες συνθήκες «δημιουργούν το έδαφος για την αναγκαία αλλαγή πορείας προς την προοδευτική και κοινωνική κατεύθυνση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του, που κινείται στον αντίποδα των συντηρητικών πολιτικών της ΝΔ».

Έτσι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να σημειώσει ότι οι νέες συνθήκες αλλά και η απάλειψη των δημοσιονομικών περιορισμών από την Ε.Ε. θέτουν τις βάσεις γι’ αυτήν την κοινωνική συμφωνία όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων (εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, νεολαία) που εν μέσω πανδημίας συγκλίνουν τα συμφέροντά τους. Η σύγκλιση αυτή συμπυκνώνεται στην ανάγκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος, τη στήριξη εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Στον ίδιο ιδεολογικά φορτισμένο τόνο θα κάνει λόγο για «συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία καταρρίπτουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα και την πρωτοκαθεδρία των αγορών. Φέρνουν έτσι στο προσκήνιο και δικαιώνουν τον πυρήνα των διαχρονικών ιδεών και αξιών της Αριστεράς, τον ρόλο ενός ισχυρού κράτους, τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής όσο και στην οικονομία, τον οποίο τώρα όλοι αποζητούν στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας».

Θα επιχειρήσει σύγκριση πεπραγμένων

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προχωρήσει σε μια αποτίμηση της κατάστασης που παρέλαβε η Ν.Δ. στη διακυβέρνηση και πού βρίσκεται σήμερα, 14 μήνες μετά.

Αναμένεται να περιγράψει αυτή την κατάσταση με μελανά χρώματα, κάνοντας λόγο για μια χώρα που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «η οποία έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, για να τη φτάσει με τις επιλογές της η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο χείλος της καταστροφής κοινωνικά, υγειονομικά, οικονομικά, και μάλιστα την ώρα που αντιμετωπίζουμε μεγάλες εθνικές προκλήσεις». Κρίσεις παράλληλες απέναντι στις οποίες, όπως θα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση βαδίζει «χωρίς στρατηγική και σχέδιο, αφού εδώ και έξι μήνες αδρανεί σε όλα τα επίπεδα».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Κυριακής, στη 1 μ.μ., ο κ. Τσίπρας θα παραθέσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.