Ο Μάικ Πομπέο θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών.

Σε χθεσινές δηλώσεις, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε να αποχωρήσουν τα στρατιωτικά στοιχεία από την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τις οποίες εργάζεται η γερμανική προεδρία της ΕΕ.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Πομπέο

Ο Μάικ Πομπέο, αφού χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην περιοχή σημαντικές, αναφέρθηκε στις επαφές του προέδρου Τραμπ με Ερντογάν και Μητσοτάκη, για να τονίσει ότι η θέση του Αμερικανού προέδρου είναι ξεκάθαρη – οι αντιπαραθέσεις στην θάλασσα θα πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά, μέσω της διπλωματίας. Ο κ. Πομπέο τόνισε ότι θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι κατανοεί τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση.

Η Λευκωσία χαρακτηρίζει την επίσκεψη σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και τη χρονική συγκυρία με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εντούτοις, απόφαση της τελευταίας στιγμής, χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές την συμπερίληψη της Κύπρου στο ταξίδι του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στο Κατάρ. Μέχρι στιγμής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για τις επαφές που έχει ο κ. Πομπέο το Σάββατο στην Κύπρο, όπου θα παραμείνει για περίπου τρεις ώρες.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι θα γίνει δεκτός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 7:30 το βράδυ και στη συνάντηση θα συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αν θα υπογραφεί κάποια διμερής συμφωνίας, ενώ δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πομπέο επρόκειτο να επισκεφθεί την Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, ωστόσο αυτή ακυρώθηκε λόγω της κρίσης με το Ιράν μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Η Λευκωσία ειδοποιήθηκε για την πρόθεση του Αμερικανού ΥΠΕΞ να επισκεφθεί την Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης, μέσα στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού ΥΦΕΞ, Φίλιπ Ρίκερ, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να υποδεχθεί στη Λευκωσία τον Αμερικανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο.