Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία χθες βράδυ με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, με αντικείμενο την Αν Μεσόγειο, τη Λευκορωσία και τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ήταν μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για πολλά σημαντικά ζητήματα».

Μεταξύ άλλων και υπό τη σκιά των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο άνδρες συζήτησαν για το ενδεχόμενο «μονομερούς δράσης» που θα πυροδοτήσει επιπλέον εντάσεις.

Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ανησυχητική κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και το ενδεχόμενο μονομερούς δράσης που ενδέχεται να πυροδοτήσει επιπλέον εντάσεις και ανασφάλεια».

Ο κ. Μπορέλ τόνισε την ανάγκη «όλα τα μέρη να εμπλακούν με καλή πίστη στην άμεση αποκλιμάκωση και να ακολουθήσουν σαφή πορεία προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις».

Σε ό,τι αφορά στη Λιβύη, ο Ζοζέπ Μπορέλ, χαιρέτισε την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός της 21ης ​​Αυγούστου και υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας προϋποθέσεων για μόνιμη συμφωνία, όπως μεταδίδει το sigmalive, επικαλούμενο το ΚΥΠΕ. Εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ για τη Διαδικασία του Βερολίνου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και τις προσπάθειες αναζωογόνησης της πολιτικής διαδικασίας, εφαρμογής και παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός και άρσης του αποκλεισμού του πετρελαίου.

Επιπλέον ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία και την κλιμακούμενη βίαιη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Τόνισε τη σημασία του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών του λευκορωσικού λαού και την ανάγκη οι αρχές της Λευκορωσίας να συμμετάσχουν σε έναν περιεκτικό εθνικό διάλογο.

Άλλα θέματα που καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ήταν η κατάσταση στο Sahel και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell να εκφράζει την πλήρη και συνεχή υποστήριξη της ΕΕ για το ρόλο και το έργο του Δικαστηρίου.