Επίκαιρη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά πραγματοποιήθηκε χθες στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής».

Με θεματική «Νεοθωμανισμός και Ελλάδα: Οι γεωπολιτικές διαστάσεις της σύγκρουσης», οι Άγγελος Συρίγος (βουλευτής ΝΔ-καθηγητής Διεθνούς Δικαίου), Κώστας Λάβδας (καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής), Γιώργος Καραμπελιάς (συγγραφέας) και Κώστας Γεωρμάς (Δρ. Κοινωνιολογίας) ανέλυσαν τις εξελίξεις στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας αλλά και τις ευρύτερες διαστάσεις της αντιπαράθεσής.

Στον χώρο της εκδήλωσης τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, ενώ η συζήτηση μεταδόθηκε και διαδικτυακά.

Άγγελος Συρίγος: Προς κατάρρευση το οικοδόμημα Ερντογάν

Την εκτίμηση ότι το οικοδόμημα Ερντογάν οδεύει με ταχύτητα προς την κατάρρευσή του, εξέφρασε ο Άγγελος Συρίγος.

Υπογράμμισε ότι τα οικονομικά δεδομένα της γειτονικής χώρας είναι σε οριακό σημείο, τονίζοντας πως αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και ο Ερντογάν χάσει την εξουσία ενδεχομένως να κινδυνεύσει.

Σχολιάζοντας τη ρητορική του Τούρκου προέδρου, είπε ότι «βρίσκεται σε παράνοια, έχει ξεφύγει», επισημαίνοντας ωστόσο, πως «είναι μεγάλη πολιτική προσωπικότητα, έχοντας επιβιώσει από παγίδες και πραξικοπήματα».

Μιλώντας για την δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας, εξήγησε ότι ιδρύθηκε σε ότι απέμεινε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κάτι το οποίο χρησιμοποιεί ο κ. Ερντογάν.

«Η νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως την αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν, θα πάψει να είναι συρρικνωμένη, όταν κατακτήσει τις θάλασσες που την περιβάλουν. Η Τουρκία επιθυμεί να είναι ο επικυρίαρχος της περιοχής και όλες οι χώρες να μιλάνε μαζί της» πρόσθεσε.

«Δίπλα στην πόρτα μας μεγαλώνει ένα σουνιτικό Ιράν. Το κακό είναι ότι εμείς θα το αντιμετωπίσουμε πρώτοι. Η Τουρκία είναι στρατηγική απειλή και για την Ευρώπη» τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε, πως μπορεί πλέον η Άγκυρα να μη κυνηγά ένα θερμό επεισόδιο με την Αθήνα, αλλά εάν αυτό προέκυπτε, θα το αποδεχόταν.

Τέλος, εκτίμησε, πως δεν θα εισέλθουν στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού τουρκικά πλοία, δηλαδή σε περιοχή που εμπίπτει στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ.

Κώστας Λάβδας: Να προχωρήσει η ελληνογαλλική συνεργασία

Χαμηλές προσδοκίες σε ότι αφορά στην επιβολή σημαντικών κυρώσεων σε βάρος στην Τουρκία στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, είχε ο Κώστας Λάβδας.

Μάλιστα, ως πιθανότερο σενάριο, προέκρινε την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα.

Εν τούτοις, εξήρε τη σημασία περεταίρω πρόσδεσης της Ελλάδας στην ΕΕ, με διμερή και τριμερή σχήματα συνεργασίας, όπως αυτό με την Γαλλία.

«Είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε με την Γαλλία διμερώς. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία του γαλλικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε.

Παράλληλα, επισήμανε, ότι το Παρίσι βρίσκεται σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού του ρόλου του εντός ΕΕ, ενώ ανέφερε πως οι Γάλλοι ανησυχούσαν για την τουρκική διείσδυση στην Αφρική και προ Μακρόν.

Ελληνοτουρκικά και Ρωσία: Τι είπαν στο in.gr Συρίγος και Λάβδας

Σε ερώτηση του in.gr για τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Άγγελος Συρίγος, εστίασε στο κομμάτι της μουσουλμανικής αδελφότητας της Θράκης.

«Οι Τούρκοι διαμαρτύρονται ότι κλείσαμε τζαμιά στην Θράκη. Δεν έχει κλείσει κανένα τζαμί στην Θράκη. Έκλεισαν πέντε παράνομοι χώροι προσευχής στην Αθήνα. Ένα από τα θέματα που θέλει να θίξει η Τουρκία είναι η εν γένει αντιμετώπιση του Ισλάμ στη χώρα μας» ανέφερε.

Σε ότι αφορά στην τοποθέτηση του Ρωσικού ΥΠΕΞ για το Αιγαίο, έκανε λόγο για «μετακίνηση της Ρωσίας προς την τουρκική πλευρά».

Ως «πάγια ρωσική τακτική» χαρακτήρισε την προσπάθεια δημιουργίας ρήγματος στο χώρο του ΝΑΤΟ ο Κώστας Λάβδας, προσθέτοντας πως «η Ρωσία θα καλοέβλεπε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο».

Σχετικά με τα της Τουρκίας, υποστήριξε ότι δεν διαφαίνεται οικονομική κατάρρευση και συνακόλουθες εξελίξεις.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει έκρηξη και τρομακτική αλλαγή στην Τουρκία. Δεν φαίνεται να καταρρέει η τουρκική λίρα. Πάντως, δεν είναι ώρα για λύση στα ελληνοτουρκικά. Μια λύση τώρα θα ήταν προβληματική» τόνισε.