Επί μισή ώρα μιλούσαν τηλεφωνικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί. Έβαζαν τις τελευταίες «πινελιές» στο ελληνογαλλικό σύμφωνο με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής. Στην ουσία, όπως έμαθα, η επικοινωνία που είχαν την Τρίτη οι δυο υπουργοί είχε να κάνει αποκλειστικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Μαθαίνω επίσης ότι θα υπάρξει και νέα συνομιλία ίσως την Τετάρτη και οπωσδήποτε πριν από τη μετάβαση του Πρωθυπουργού την Πέμπτη το μεσημέρι στην Κορσική. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι τέτοιου είδους προμήθειες γίνονται με τη μέθοδο «G2G» (δηλαδή Government to Government) και απαιτούν χρόνο, λεπτούς χειρισμούς και διαπραγμάτευση.
***
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Κορσικής) κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μία ώρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Πρωθυπουργό δεν θα τον συνοδεύουν οι υπουργοί, παρά μόνον η διπλωματική του σύμβουλος Ελένη Σουρανή. Ούτε βεβαίως πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία. Τη συμφωνία θα την υπογράψουν, κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών παρουσία των υπουργών Εξωτερικών. Και κάτι ακόμα. Μια ακόμα συνάντηση θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Γάλλο Πρόεδρο το βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο που θα παραθέσει ο Εμανουέλ Μακρόν προς τιμή των έξι ηγετών που μετέχουν στη MED-7. Στη συνάντηση αυτή των ηγετών χωρών της Μεσογείου θα συζητηθεί πρωτίστως η τουρκική επιθετικότητα.
***
Εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι ο όρος «στρατιωτική συνδρομή» που θα υπάρχει στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, όταν αυτή υπογραφεί. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια χώρα ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την άλλη θα την έχει. Ή ότι μπορεί στη χώρα μας να ελλιμενίζονται γαλλικά πλοία ή να σταθμεύουν στρατιωτικά αεροπλάνα. Εξαρτάται τι ακριβώς θα προβλέπει η συμφωνία. Πάντως ένας τέτοιος όρος σε συμφωνία υπάρχει στην κυπρογαλλική αμυντική συμφωνία.
***
Το τελευταίο διάστημα η επικοινωνία του υπουργού Άμυνας με τη Γαλλίδα συνάδελφό του είναι πυκνές. Ακόμα και τον Αύγουστο, όταν στη Γαλλία κλίνουν τα πάντα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επικοινωνούσε με την Φλοράνς Παρλί, παρ΄ότι η Γαλλίδα υπουργός βρισκόταν στη Νορμανδία για διακοπές. Αύγουστος ήταν όταν, με εντολή του προέδρου Μακρόν ήρθαν στη Μεσόγειο (εκεί όπου οι στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται απέναντι ο ένας στον άλλον) ένα θηριώδες γαλλικό ελικοπτεροφόρο και μια γαλλική φρεγάτα, ενώ δύο Rafale προσγειώθηκαν στη Σούδα. Άλλα τρία Rafale βρέθηκαν στην Κύπρο όπου τα συνάντησαν τα ελληνικά F-16 σε κοινές ασκήσεις.
Ο παραλογισμός της Άγκυρας
Στις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα απελευθέρωσης του Καστελόριζου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μια κίνηση ύψιστου συμβολισμού θα βρεθεί στο ακριτικό αυτό νησί προσκεκλημένη του δημάρχου του. Λεπτομέρειες για την επίσκεψή της, δηλαδή με ποιο μέσο θα ταξιδεύσει, δεν πρόκειται να σας πω για ευνόητους λόγους. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι από τη συνάντηση που είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, κράτησα μια φράση του υπουργού: «Προς ανατολάς, έχουμε κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία οφείλω να πω, ότι πλέον προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού», είπε. Και πώς να μην υπάρχει παραλογισμός, τη στιγμή που εμφανίζονται σύμβουλοι του Ερντογάν, να δηλώνουν είτε ότι θα βυθίσουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ, είτε να δηλώνουν πρόθυμοι να πυροβολήσουν στο κεφάλι έναν Έλληνα πιλότο.
***
Ο ουρανός γέμισε με F-16
Οι πιλότοι και οι τεχνικοί εδάφους των F-16 των Εμιράτων είναι κατενθουσιασμένοι, όπως μαθαίνω, από τη συνεκπαίδευση που γίνεται τούτες τις ημέρες με τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτές τις ημέρες (με τη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα), ο ουρανός νοτίως, ανατολικά και δυτικά της Κρήτης γέμισε από αεροπλάνα των δύο χωρών που πραγματοποιούν ασκήσεις μάχης. Ητοι, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, έγιναν ασκήσεις διαλειτουργικότητας συστημάτων, ασκήσεις επικοινωνίας, τακτικές εναέριας μάχης και κυρίως ασκήσεις αεροπορικής προσβολής ναυτικών δυνάμεων και αεράμυνας. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων μαχητικά αεροσκάφη από διάφορες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας και μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι εντυπωσιακές οι εικόνες των F-16 που «βυθίζονται» για προσβολή στόχων επιφανείας. Οπως εντυπωσιακή ήταν η άσκηση που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες με τη βύθιση πλοίου από πυραύλους επιφανείας- επιφανείας.
***
Στην Κρήτη βρίσκονται περί τους 80 πιλότους και τεχνικό προσωπικό των Αραβικών Εμιράτων. Βρίσκονται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Σούδα εδώ και μέρες και συνεκπαιδεύονται με τους Έλληνες χειριστές. Η συνεκπαίδευσή τους θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.
***
Ο κ. Μόσιαλος για τους αρνητές της μάσκας
Αλλοι γέλασαν, άλλοι προβληματίστηκαν, άλλοι γέμισαν το Twitter με ένα σωρό μηνύματα (και πειράγματα) για τις «διαδηλώσεις» των αρνητών της μάσκας, την ώρα μάλιστα που ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωνε πως θα μένουν εκτός τάξης οι μαθητές που δεν θα τη φορούν. Ιδιαίτερη θέση στο τρολάρισμα των αρνητών της έχει η κυρία στο Σύνταγμα που χοροπηδά πάνω σε μάσκες, με τον κ. Μόσιαλο να την τρολάρει με μια μονταρισμένη φωτογραφία της μαζί με τον Τραβόλτα να χοροπηδούν. Αλλά πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αρνητές της μάσκας: Κατά τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο δεν πρέπει να τους δίνουμε σημασία. Συγκεκριμένα ο κύριος καθηγητής μου λέει ότι: «Όσοι δεν φορούν μάσκες είναι μια μικρή μειοψηφία που απλά κάνει θόρυβο. Δεν θεωρώ πως πρέπει να αντιμετωπίζονται με διοικητικά μέτρα. Αλλά το ίδιο ζήτημα ίσως προκύψει και με τους μαθητές στα σχολεία. Το πρόβλημα της άρνησης της χρήσης της μάσκας δεν θα λυθεί με τις απουσίες· αντίθετα θα οξυνθεί Δεν πρέπει λοιπόν η χρήση της μάσκας να αντιμετωπιστεί ως θέμα αντιπαράθεσης της πολιτείας και μιας μειοψηφίας πολιτών. Η πολιτεία δεν πρέπει να αντιδράσει εδώ αντανακλαστικά με μηχανισμός εξουσίας. Πρέπει να συνεργαστεί με τους πολίτες που ακολουθούν τη χρήση της μάσκας, για να πειστούν όσοι μέχρι στιγμής αντιδρούν». Και όλα αυτά την ώρα που τα κρούσματα όπως ανακοινώθηκαν, παραμένουν τριψήφια: 169 νέα κρούσματα και ένας θάνατος.