Κόκκινος συναγερμός για τον κορωνοϊό – Νέα μέτρα στο τραπέζι

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων καθώς και με την εξάπλωση του κορωνοϊού στις κλειστές δομές με αποτέλεσμα νέα αυστηρότερα μέτρα να βρίσκονται στο τραπέζι.

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων καθώς και με την εξάπλωση του κορωνοϊού στις κλειστές δομές με αποτέλεσμα νέα αυστηρότερα μέτρα να βρίσκονται στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr στη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για την πορεία του κορωνοϊού, οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού.

Βεβαίως, η εφαρμογή των μέτρων θα αποφασιστεί εφόσον κριθεί ότι η κατάσταση τείνει να «ξεφύγει», ειδικά με το άνοιγμα των σχολείων. Αλλωστε, σε άλλες χώρες η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες συνοδεύτηκε από αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που φοβούνται και στην Ελλάδα.

Φαίνεται πως τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος για τους ειδικούς την ώρα που η  Αττική παραμένει ακόμη στο «κόκκινο» παρά την επιστροφή των εκδρομέων, ενώ καθημερινά ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξάνεται.

Την ίδια ώρα ακόμη ένα θέμα που απασχολεί τους ειδικούς είναι οι διάσπαρτες εστίες διασποράς σε κλειστές δομές, για τις οποίες ήδη έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα.

Αυτή τη φορά λοιπόν στο στόχαστρο των ειδικών και της κυβέρνησης είναι οι μάσκες και τα καταστήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του in.gr, τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι είναι:

Μέτρο 1. Γενικευμένη χρήση μάσκας

Το μέτρο που έχει συζητηθεί πολλές φορές αφορά στην γενικευμένη χρήση μάσκας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ειδικοί θα αποφασίσουν τις επόμενες μέρες αν η χρήση μάσκας θα γίνει υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους.

Αν τελικά εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, με την έξοδό του από το σπίτι ο καθένας θα πρέπει να φοράει τη μάσκα του ακόμα και για να πάει στο πιο κοντινό περίπτερο.

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί άλλωστε που έχουν αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας πως μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Πρώτη άλλωστε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθήνα Λινού, είχε αναφέρει στο MEGA πως η χρήση μάσκας θα έπρεπε να είναι γενικευμένη.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας είχε τονίσει τότε ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική από την στιγμή που κάποιος βγαίνει από το σπίτι του και να χρησιμοποιείται παντού.

«Θα έπρεπε να έχουμε γενικευμένη χρήση μάσκας υποχρεωτική παντού».

Η κ. Λινού είχε σημειώσει ακόμη ότι τα κρούσματα που έχουμε καθημερινά, δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι η λίστα με τις περιοχές στις οποίες έχει επιβληθεί μίνι lock down και υποχρεωτική χρήση μάσκας ήδη έχουν φτάσει στις οκτώ.

Τελευταία περιοχή στην οποία ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα ήταν το Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο μπήκε σε αυτό το καθεστώς από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ακολουθούν η Λέσβος, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Μύκονος.

Έκτακτα μέτρα εφαρμόζονται επίσης στη Ζάκυνθο, τη Χαλκιδική και τα Χανιά.

Μέτρο 2: Αλλαγή ωραρίου καταστημάτων

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι πρώτη φορά που συζητείται τόσο έντονα από τους ειδικούς κι αυτό επειδή όπως φαίνεται είναι ο μόνος τρόπος να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Έτσι λοιπόν δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να υπάρχουν αλλαγές στην ώρα που ανοίγουν τα καταστήματα.

Οι πληροφορίες του in.gr αναφέρουν πως τα μαγαζιά που ανοίγουν στις 9:00 π.μ. θα μπορούσαν να ανοίγουν στις 10 π.μ. , ενώ αντίστοιχα μία ώρα αργότερα θα ανοίγουν και τα εμπορικά καταστήματα (malls) που πλέον ανοίγουν τις 10 το πρωί.

Φαίνεται πως οι ειδικοί ψάχνουν έναν τρόπο ώστε να μην σημειώνεται συνωστισμός στα ΜΜΜ ειδικά τώρα που όλοι οι εκδρομείς έχουν γυρίσει στις βάσεις τους και η αλλαγή ωραρίου είναι η μόνη λύση ώστε να μην μαζεύονται κατά δεκάδες στις στάσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείονται και παρεμβάσεις στο ωράριο του Δημοσίου ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός υπαλλήλων σε συγκεκριμένες ώρες το πρωί και το απόγευμα.

Μέτρο 3: Σταθερά στις 12 το βράδυ το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης

Ένα ακόμη μέτρο, το οποίο δεν αποτελεί ουσιαστικά νέα οδηγία, αλλά συνέχεια της παλαιάς, είναι το να συνεχίσουν τα μαγαζιά της εστίασης να κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε οι ειδικοί φαίνεται να επιθυμούν την αλλαγή του συγκεκριμένου ωραρίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού και στα κέντρα εστίασης.

Παρά τις αντιρρήσεις των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης και των μπαρ, το λουκέτο στις 12 τα μεσάνυχτα ενδεχομένως να μείνει για πολλές εβδομάδες ακόμη.

Επίσης φαίνεται πως στο σχέδιο των επιδημιολόγων δεν περιλαμβάνονται εξαιρέσεις. Όλα τα μαγαζιά δηλαδή θα συνεχίσουν να κλείνουν στις 12 μέχρι τουλάχιστον να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων να μειώνεται.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί έχουν καταθέσει τις παραπάνω προτάσεις στον πρωθυπουργό, οι οποίες δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να τεθούν σε εφαρμογή εφόσον και η εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα δεν καλυτερέψει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk