Προετοιμασία 20’ Αναμονή 30’ Μαγείρεμα 35΄

ΥΛΙΚΑ  (για 3 μερίδες)

9 μέτρια κολοκυθάκια

1 φλ. ελαιόλαδο

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

150 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

150 γρ. κιμάς χοιρινός

1 φλ. ρύζι

½ ματσάκι (½ φλ.) άνηθος, ψιλοκομμένος

8 φυλλαράκια δυόσμος, ψιλοκομμένος

2 αβγά

Χυμός από 1 λεμόνι

1 κ.σ. νισεστές

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, κόβουμε τις άκρες τους και αφαιρούμε με προσοχή το εσωτερικό τους με ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού (όπως κάνουμε για τα γεμιστά). Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε το ρύζι μαζί με το αλάτι, τον άνηθο, τον δυόσμο και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε λίγο πάνω στη φωτιά και τα αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα του κιμά και τα βάζουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι. Προσθέτουμε νερό ίσα να τα σκεπάσει και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χτυπάμε σε ένα μπολ τα ασπράδια του αβγού και κατόπιν προσθέτουμε τους κρόκους. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε σιγά-σιγά τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τον νισεστέ χτυπώντας συνεχώς. Παίρνουμε με κουτάλα ζουμί από το φαγητό και το ρίχνουμε πολύ αργά στο μείγμα του αβγολέμονου, ανακατεύοντας συνεχώς. Περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα από τα χερούλια, ώστε να πάει το αβγολέμονο παντού.