Μοσχαρίσιο σπιτικό μπέργκερ

Νόστιμο, απλό, χωρίς αλλαντικά ή τυρί, με σάλτσα από γιαούρτι και coleslaw αντί για μαγιονέζα και home made πίκλα.

Φωτογραφία: Νίκος Παλιόπουλος

Προετοιμασία 15΄, Αναμονή 2 ώρες, Ψήσιμο 20’

ΥΛΙΚΑ (για 4 μπέργκερ)

4 ψωμάκια brioche

1 πακετάκι baby φύλλα ρόκας ή mix

1 ντομάτα σε λεπτές φέτες

Πίκλες από αγγούρι *

Για το μπιφτέκι

850 γρ. μοσχαρίσιο κιμά χοντροκομμένο (60% από λαιμό και 40% από σπαλομίτα)

150 ml σόδα (αναψυκτικό)

25 ml ελαιόλαδο (και λίγο για το τηγάνι)

Αλάτι, πιπέρι

Για την coleslaw

40 γρ. κίτρινο παντζάρι

40 γρ. κόκκινο παντζάρι

60 γρ. καρότο

60 γρ. γογγύλι

70 γρ. λάχανο λευκό

50 γρ. λάχανο κόκκινο

50 γρ. ξινόμηλο

1 μέτριο κρεμμύδι, λεπτά κομμένο

10 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα

160 γρ. γιαούρτι αγελαδινό στραγγιστό 10%

30 γρ. sweet chili sauce

Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα μπολ στρώνουμε τον κιμά και ρίχνουμε τη σόδα και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε να πιει ο κιμάς τα υγρά χωρίς να ανακατέψουμε. Μόλις τα πιει, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά για πολύ λίγο.

Πλάθουμε σε μπιφτέκια των 200 γρ. και τα αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.

Coleslaw: Κόβουμε τα λαχανικά σε πολύ λεπτά στικ και τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Αλατίζουμε. Ανακατεύουμε καλά και πιέζουμε τα λαχανικά σφίγγοντας με τις παλάμες μας. Τα αφήνουμε 20 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους και τα πιέζουμε ξανά ελαφρά με τα χέρια μας. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μέσα στο γιαούρτι μαζί με τον δυόσμο και τη sweet chili sauce. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε καλά λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τα μπιφτέκια ανά δύο.

Δεν βάζουμε περισσότερα για να μην πέσει η θερμοκρασία και βράσουν τα μπιφτέκια. Θέλουμε δυνατό τηγάνι για να κάνουν καλή κρούστα και να κρατήσουν τα υγρά τους. Τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Οταν τα μπιφτέκια κάνουν κρούστα και από τις δύο πλευρές, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα βάζουμε στον φούρνο για 4-12 λεπτά (αναλόγως με το πόσο ψημένα τα θέλουμε).

Κόβουμε τα ψωμάκια του brioche στη μέση και τα βάζουμε σε ένα ζεστό τηγάνι να κάνουν κρούστα από την εσωτερική πλευρά. Στρώνουμε την coleslaw στο κάτω ψωμάκι, βάζουμε λίγες πίκλες, το μπιφτέκι, μία ροδέλα ντομάτας και τέλος τη σαλάτα με τα φύλλα μαριναρισμένη σε ελαιόλαδο.

* Μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικές πίκλες από αγγούρι ως εξής: Πλένουμε καλά ένα αγγούρι (κατά προτίμηση βιολογικό) και το κόβουμε σε λεπτές φέτες (μικρότερες του 0,5 εκ.). Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 400 γρ. λευκό βαλσάμικο, 50 γρ. ζάχαρη και 12 γρ. αλάτι, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και όπως είναι ζεστό, το βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με το αγγούρι και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk