Εντυπωσιακό ποδαρικό για τα «Μήλα», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ελληνα σκηνοθέτη Χρήστου Νίκου στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας που αυτές τις μέρες, με τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και προστασίας πραγματοποιείται στο νησί του Λίντο. Η ταινία σήκωσε την αυλαία του τμήματος τος Οριζόντων αποσπώντας πολύ καλές κριτικές από έγκριτα μέσα (να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ελληνική ταινία ανοίγει το εν λόγω πρόγραμμα).«Υπέροχα καυστική και ως μια τρομερά ανατριχιαστική αναπαράσταση μιας επιδημίας, αποτελώντας την πιο ταιριαστή επιλογή για το άνοιγμα του τμήματος του φεστιβάλ, […] που διακρίνεται για την ευγένεια των εικόνων της και την διάθεσή της να ταξιδεύει» αναφέρει εκτός άλλων ο Xan Brooks της Guardian,  την ώρα που ο Πίτερ Ντεμπρούζ του Variety κάνει λόγο για «μια μεταφορική περίπτωση αμνησίας που βρίσκει αντίκρισμα στον πραγματικό κόσμο μέσα από την τόσο ευγενικά παράλογη σκηνοθετική ματιά του Χρήστου Νίκου».

Τα «Μήλα», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός κινηματογραφιστή που έχει δουλέψει επί σειρά ετών ως βοηθός (ανάμεσα στους σκηνοθέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί είναι και ο Γιώργος Λάνθιμος), αφηγείται το χρονικό μιας αναπάντεχης επιδημίας, όταν οι άνθρωποι μιας πόλης εμφανίζουν ξαφνική αμνησία. Η ιστορία εστιάζει στην περίπτωση ενός από αυτούς που τον υποδύεται ο Αρης Σερβετάλης.

Η Γουέντι Αϊντ του ScreenDaily, μιλά για ένα «αξέχαστο ντεμπούτο»  του Χ. Νίκου, και για «άψογη διαχείριση εννοιών όπως η μνήμη, η ταυτότητα, η θλίψη και η απώλεια, με την αφηγηματική πρόφαση μιας επιδημίας, που ενώ στην όψη της μοιάζει σκληρό και αδιαπέραστο, καταλήγει να είναι κάτι πολύ μοναδικό».

Από την δική του πλευρά ο Χ. Νίκου ανέφερε ότι η «ταινία κρύβει αρκετούς συμβολισμούς και παρουσιάζει μια στρεβλή απεικόνιση του κόσμου μας. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορούν να ερμηνευθούν με διαφορετικό τρόπο από τους θεατές.» Και συνέχισε : «Πάντα μου άρεσαν οι ταινίες ή οι ιστορίες που πειράζουν λίγο τον κόσμο και δημιουργούν μια νέα συνθήκη μέσα σε αυτόν. (δύο αγαπημένα βιβλία που τον  έχουν επηρεάσει είναι το “1984” και το “Περί Τυφλότητος”). Έτσι, μετά από μια προσωπική εμπειρία που έχει να κάνει με την μνήμη, προσπάθησα να καταλάβω πώς γίνεται οι άνθρωποι γύρω μου να ξεχνούν τόσο εύκολα και εγώ να μην τα καταφέρνω. Η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και ιδιαιτέρως του internet έχει κάνει λίγο το μυαλό μας πιο τεμπέλικο. Πλέον δεν χρειάζεται να αποθηκεύσεις κάτι μέσα στο μυαλό σου..»

Οκτώ χρόνια μετά το KM, την βραβευμένη μικρού μήκους που συμμετείχε σε πάνω από 40 διεθνή φεστιβάλ μεταξύ των οποίων τα Ρότερνταμ, Παλμ Σπριγνκς, Σίδνει,  ο Χρήστος Νίκου αποδεικνύει στη Μόστρα ότι τα Μήλα είναι μόνον η αρχή μιας καριέρας της οποίας η εξέλιξη όλα δείχνουν ότι θα έχει κάτ παραπάνω από ενδιαφέρον.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο από την Feelgood