Mια ακόμη αποτροπή εισόδου στα ελληνικά χωρικά ύδατα λέμβου με περίπου 60 πρόσφυγες και μετανάστες κατεγράφη σήμερα τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου. Όπως λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο Ναυτιλίας το μεταναστευτικό έχει βγει από την καθημερινή ατζέντα χάρη στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν νύχτα και μέρα τα πληρώματα των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος που περιπολούν από το βόρειο έως το νότιο Αιγαίο.

Μείωση μεταναστευτικών ροών κατά 84%

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι μεταναστευτικές ροές, από την 1η Μαρτίου έως σήμερα, έχουν μειωθεί κατά 84% σε σχέση με το 2019. «Τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 94%, ενώ τον Αύγουστο η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας το 95%. Από την αρχή του χρόνου έχει αποτραπεί η είσοδος σε 10.000 άτομα» επεσήμανε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι: «Για να έχουμε όλοι πλήρη εικόνα για το τεράστιο μέγεθος των προσπαθειών των στελεχών του Λιμενικού, μόνο τον Αύγουστο είχαμε 68 περιπτώσεις εντοπισμού και αποτρέψαμε την είσοδο περίπου 3.000 ατόμων στη χώρα μας. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή όχι μόνο δεν συνεργάζεται, όπως οφείλει, αλλά – αντιθέτως – συχνά συνοδεύει σκάφη με πρόσφυγες και μετανάστες έως τα σύνορα μας και επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα.»

Προβληματισμό έχει προκαλέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η εμφάνιση στο Αιγαίο τουρκικών σκαφών που φέρουν ελληνική σημαία στην πρύμνη για να παραπλανούν τις ελληνικές αρχές και μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες.