Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι πρώτες εικόνες και βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης 96 μεταναστών που έγινε ανοικτά της Χάλκης εν μέσω παρενόχλησης των ελληνικών σωστικών μέσων από τουρκικές δυνάμεις.

Δήμαρχος Χάλκης: Έτσι έγινε το επεισόδιο με τους Τούρκους

Όσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης 25/08/2020 ανοικτά της Χάλκης περιέγραψε ο δήμαρχος του νησιού. Όπως είπε, υπήρχε οπτική επαφή με την τουρκική ακταιωρό.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι Τούρκοι προσπάθησαν να παρενοχλήσουν δι’ ασυρμάτου ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού που είχαν σπεύσει στην περιοχή, ενώ προσπάθησαν να προκαλέσουν επεισόδιο με την πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος».

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος στο newsit.gr, στο σημείο είχαν σπεύσει και τα δυο επιβατικά πλοία του νησιού, τα οποία εκτελούν το δρομολόγιο Χάλκη – Ρόδο, προκειμένου να παραλάβουν τους μετανάστες τουλάχιστον 90 στον αριθμό, που βρέθηκαν στην θάλασσα όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν άγνωστο πως, άρχισε ξαφνικά να βυθίζεται.

«Χθες αργά το απόγευμα οι λιμενικοί του σταθμού Χάλκης πήραν εντολή να σπεύσουν στο σημείο, το οποίο ήταν περίπου 25 ναυτικά μιλιά δυτικά του νησιού της Χάλκης. Εκεί πήγαν και τα δυο δικά μας επιβατικά πλοία που κάνουν το δρομολόγιο Χάλκη – Ρόδο και επιστροφή. Όταν έφτασαν ήταν γύρω στις 23:30 είχαν περισυλλεχθεί τα άτομα από τα εμπορικά πλοία που είχαν φτάσει πρώτα. Τα πλοία μας, τα πλεύρισαν πήραν τους μετανάστες και γύρω στις 2 τα ξημερώματα τους μετέφεραν στη Ρόδο. Οι αρμόδιοι έκριναν πως δεν μπορεί το νησί μας να υποστηρίξει έναν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων, καθώς δεν υπάρχουν υποδομές με αποτέλεσμα να μεταφερθούν εκεί».

Ανακοίνωση από το λιμενικό

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 96 αλλοδαποί, που επέβαιναν σε πλοίο που εντοπίστηκε μισοβυθισμένο.

Υπάρχουν πληροφορίες για δύο αγνοούμενα παιδιά, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής επίσημα.

Στην περιοχή, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι αδιαφορώντας για την ανθρωπιστική επιχείρηση που ήταν σε εξέλιξη προσπάθησαν να παρενοχλήσουν δι’ ασυρμάτου ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού που είχαν σπεύσει στην περιοχή, ενώ προσπάθησαν και να προκαλέσουν επεισόδιο με την πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος».

Οι Τούρκοι καλούσαν συνεχώς τους Έλληνες να αποχωρήσουν λέγοντάς τους ότι είναι σε τουρκική περιοχή.

Ηχητικό ντοκουμέντο από την ώρα που οι Τούρκοι παρεμποδίζουν διάσωση προσφύγων

Αρχικά τουρκική ακταιωρός με προβολείς, ακτίνες λέιζερ αλλά και δημιουργώντας θόρυβο προσπάθησε να τυφλώσει ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που επιχειρούσα να παραλάβει ναυτικό που είχε τραυματιστεί, ο οποίος είναι μέλος πληρώματος παραπλέοντος σκάφους που βοηθούσε.

Στη συνέχεια έγινε και προσπάθεια από τουρκική ακταιωρό να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Το διπλό επεισόδιο αξιολογείται ως σοβαρό και ως προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της.

Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησαν, εκτός από τα εμπορικά πλοία, να παρεμποδίσουν, ανεπιτυχώς βέβαια, και την ελληνική πυραυλάκατο ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ που έσπευσε στην περιοχή του ναυαγίου, συμμετέχοντας στη διάσωση των μεταναστών.

Ηχητικό ντοκουμέντο

Το militaire.gr παρουσιάζει σήμερα ηχητικό ντοκουμέντο, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι έστειλαν στην περιοχή σκάφη της ακτοφυλακής τους τα οποία καλούσαν από τον ασύρματο τα εμπορικά πλοία να αποχωρήσουν, γιατί «βρίσκονταν σε τουρκική περιοχή».

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι πλήρωμα τουρκικού σκάφους απαίτησε από καπετάνιο φορτηγού πλοίου, να τους παραδώσουν τους 15 ναυαγούς που είχαν περισυνελλέξει.

Το χρονικό

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ξεκίνησε χθες το απόγευμα οπότε έγινε γνωστό ότι στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης ναυάγησε πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες.

Οι έρευνες συνεχίζονται όλη νύχτα και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 96 ναυαγοί, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες και κινητοποιήθηκε άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.