Η μειωμένη κίνηση σε αρκετές παραλίες σε σχέση με πέρυσι και η εντατικοποίηση των μέτρων αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες, όπως όλα δείχνουν στη μείωση των περιστατικών (ατυχημάτων και θανάτων) στις ελληνικές θάλασσες.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του φετινού καλοκαιριού, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης υπογράμμισε πως αυτά δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Τα συμβάντα, έως και τις 28 Αυγούστου ήταν 200, λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τα 434 του 2019, από 1η Ιουνίου έως και 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πέρυσι από την 1η Ιουνίου έως την 1η Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 267 θάνατοι στη θάλασσα ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα φέτος ήταν 155.

Ως προς τους θανάτους από παθολογικά αίτια (σημ. πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία νεκροψίας – νεκροτομής) πέρυσι ήταν 27 ενώ φέτος 6. Επίσης οι απροσδιόριστοι ως προς την αιτία θάνατοι το καλοκαίρι του 2019 ήταν 57 και το φετινό 105.

Πέρυσι επίσης υπήρξε ένα θανατηφόρο ατύχημα ενώ φέτος έως τη 1η Σεπτεμβρίου δεν είχε καταγραφεί κανένα. Δεν συμπεριλαμβάνεται το περιστατικό στη Κέρκυρα το πρωί της Δευτέρας με το θάνατο της 60χρονης από τη Βρετανία με την έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση να είναι σε εξέλιξη από το Λιμεναρχείο Κέρκυρας.

Ως προς τους πνιγμούς πέρυσι καταγράφηκαν 182 ενώ φέτος ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 44. Επιπλέον τους καλοκαιρινούς μήνες του 2019 έγιναν 38 ατυχήματα με τραυματισμό και 25 το 2020.

Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό το καλοκαίρι ήταν έντονη η προσπάθεια για ασφαλέστερες παραλίες και θάλασσες.

Όπως σημείωσε ο υπουργός «με νομοθετικές αλλαγές που ήδη έχουμε προωθήσει θα αυξηθεί ο αριθμός των ναυαγοσωστών, αλλά και οι ώρες ναυαγοσωστικής κάλυψης και κυρίως θα επεκταθεί η παρουσία ναυαγοσωστών και στις πολυσύχναστες παραλίες. Από 76% κάλυψη λουτρικών εγκαταστάσεων το 2019, ανεβήκαμε φέτος στο 87%. Για να πιστοποιήσουμε μάλιστα την ορθή λειτουργία των ναυαγοσωστών, πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.000 έλεγχοι.»

Παραλλήλως, πρόσθεσε, για πρώτη φορά, με την αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της Λιμενικής Αστυνομίας που έχει αναπτύξει και δωρίσει το SafeWaterSports, είχαμε ελέγχους με την χρήση tablet και  on line πρόσβαση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στις πληροφορίες που χρειάζονται.  Σημαντική ήταν επίσης η δημιουργία του γραφείου «Ψηφιακής Διαχείρισης – Ελέγχου θαλάσσιων δραστηριοτήτων και ασφάλειας στη θάλασσα», εντός της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των απαραίτητων δράσεων.

«Πρόκειται ασφαλώς για σημαντική πρόοδο, που υποδεικνύει ότι σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε,  με ακόμα μεγαλύτερη ένταση» επεσήμανε.