Επανήλθε ακριβώς στις 6 το απόγευμα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το ίδιο ακριβής, το ίδιο πειστικός, το ίδιο ανθρώπινος, ωσάν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από τότε που μας είπε ότι εάν μας ξαναδείτε στην τηλεόραση τα πράγματα δεν θα είναι καλά. Συγκίνησε, μιλώντας για άλλη μια φορά στην καρδιά όλων των Ελλήνων κυρίως όταν αναφέρθηκε στα παιδιά…

***
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα νήπια (που από την 1η Σεπτεμβρίου πήγαν στους παιδικούς σταθμούς) και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού λέγοντας ότι η μάσκα μπορεί να έχει προβλήματα, αλλά έδωσε και λύσεις. Μπορεί, πρότεινε, να γίνεται διάλειμμα μάσκας.

***
Απευθυνόμενος στους γονείς των παιδιών είπε ότι αυτοί  θα πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά, σημείωσε, πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της μάσκας και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Μπορούμε, είπε, να επιβραβεύουμε τα παιδάκια που φορούν μάσκες, αντί να τα τιμωρούμε. Οπως για παράδειγμα ορισμένοι πρότειναν ως τιμωρία για τη μη χρήση μάσκας των παιδιών στα σχολεία να τους βάζουν απουσία. Και ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε: «Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε το φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά».

***
Δύο πράγματα είπε ο κ. Τσιόδρας ότι τον ενοχλούν: Η πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο (που όντως γίνεται) και αυτοί που δεν πιστεύουν ακόμα στον ιό. Είπε μάλιστα ότι υπήρξε ασθενής στα όρια της διασωλήνωσης που δεν πίστευε στον Covid-19.

***
Η μάσκα είναι το προσωπικό μας lockdown

Ανάφερε ακόμα ότι θεωρεί τη μάσκα «μαχαίρι με δύο όψεις για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και τώρα στις κοινωνικές μας δραστηριότητες». Παράλληλα χαρακτήρισε τη μάσκα ένα προσωπικό lockdown, «ένα αναγκαίο κακό», όπως είπε.

***

Το δημοσίευμα της Welt και η κατάρριψη μαχητικού

«Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό». Αυτό φέρεται να ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τους στρατηγούς του σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Welt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πήγες, πριν από μερικές ημέρες ο Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του να προχωρήσουν στη βύθιση ελληνικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

***
Σύμφωνα με τη Welt οι στρατηγοί του Ερντογάν φαίνεται να αντέδρασαν, με τον Τούρκο πρόεδρο να αντιπροτείνει τη ρίψη ενός ελληνικού πολεμικού μαχητικού αεροσκάφους, με τέτοιον τρόπο ώστε να διασωθεί ο Έλληνας πιλότος.

***
Το σχέδιο «Βαριοπούλα»

Να υπενθυμίσω εδώ το περίφημο τουρκικό πραξικοπηματικό σχέδιο «Βαριοπούλα», που προέβλεπε και αυτό κατάρριψη ελληνικού μαχητικού, ώστε να υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα και εν συνεχεία αναταραχή στην Τουρκία, προκειμένου να ωριμάσουν οι συνθήκες για πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος τότε κυνήγησε όσους επεξεργάζονταν το σχέδιο «Βαριοπούλα», και τώρα, σύμφωνα με την Welt,  επικαλείται, κάτι παρόμοιο, με στόχο να αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα.

***

Προβληματίζει η παρατεταμένη κρίση

Η παρατεταμένη κρίση στο Αιγαίο προβληματίζει την κυβέρνηση. Οπως μου είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης η κυβέρνηση προβληματίζεται από το γεγονός ότι χιλιάδες ένστολοι που βρίσκονται  σε αυξημένη επιφυλακή λόγω της κρίσης του Oruc Reis παραμένουν εκεί σχεδόν ένα μήνα. Παρά το γεγονός ότι ουδείς παραπονείται, αν και μετά από τόσες ημέρες υπάρχει η κόπωση και τα νεύρα μπορεί να είναι τεντωμένα, δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει κανείς από τη θέση του όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και εάν κάποια στιγμή απαιτηθεί να γίνει αντικατάσταση, τότε, όπως είπε ο κ., Γεραπετρίτης αυτή θα γίνεται τμηματικά.

***

Η πρώτη φρουρά στο Καστελόριζο

Στις 12 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει (με όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής προστασίας) στη ΔΕΘ. Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει όμως και η τουρκική NAVTEX, που εξέδωσε η Αγκυρα και που αυτή τη φορά πλησίασε το Καστελόριζο. Χωρίς ακόμα να γνωρίζει κανείς εάν οι Τούρκοι την ανανεώσουν ή όχι. Την επομένη, όμως, δηλαδή στις 13 Σεπτεμβρίου, είναι σημαδιακή ημέρα για το Καστελόριζο, είναι εθνική επέτειος. Και τούτο γιατί στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943 το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης» καταπλέει με όλο του το μεγαλείο στα ήσυχα νερά του λιμανιού του ακριτικού αυτού  νησιού. Είναι το πρώτο κομμάτι της ελληνικής γης που απελευθερώνεται ανοίγοντας συμβολικά τον δρόμο που θα φέρει και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου τη λευτεριά. Μαζί με τον κατάπλου του «Κουντουριώτης» αποβιβάζονται στο νησί Αγγλοι και Ινδοί κομάντος και το Καστελόριζο μεταβάλλεται  σε κέντρο εφοδιασμού του συμμαχικού στόλου.. Το νησί όμως γίνεται στόχος των Γερμανών και στις 17 Οκτωβρίου του 1943 το βομβαρδίζουν χωρίς διάκριση και δίχως οίκτο. Να σημειώσω ότι η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου έγινε  χρόνια αργότερα με την συνθήκη των Παρισίων.

***
Covid free η Βουλή

Ουδείς από τη Βουλή, είτε πρόκειται για αρχηγό πολιτικού κόμματος, είτε για υπουργό, είτε για βουλευτή που έχει επιστρέψει από τις διακοπές του βρέθηκε θετικός στον Covid-19. Ούτε βεβαίως οι υπάλληλοι της Βουλής, ή οι αστυνομικοί της Φρουράς, ή ακόμα οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες. Εως τώρα έχουν γίνει 1.118 τεστ, από τα οποία τα 170 σε βουλευτές και όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι βουλευτές προσέτρεξαν αμέσως για τεστ, ίσως  επειδή ήθελαν να συναντήσουν αμέσως μετά τις διακοπές δικούς τους ανθρώπους (τους γονείς και όσοι είχαν παππούδες). Να σημειώσω ότι ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα προσήλθε στο ιατρείο της Βουλής για τεστ.

***

Η στολή εκστρατείας του υπουργού

Σε περίοπτη θέση μέσα στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου βρίσκεται μία στρατιωτική στολή που φέρει το όνομά του  (γερμανικής ραφής που συνήθως τη φέρουν οι χρήστες των αρμάτων Leopard). Η στολή είναι διπλωμένη και φυλαγμένη μέσα σε… νάιλον και έχει τοποθετηθεί δίπλα από μινιατούρες αεροσκαφών F-16 Viper. Ισως να αποτελεί πρωτοτυπία ο υπουργός Άμυνας να έχει σε νάιλον και προσεκτικά διπλωμένη στρατιωτική στολή εκστρατείας, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο προκάτοχός του όλο με στολές παραλλαγής εμφανιζόταν στο υπουργείο. Πού βρέθηκε όμως αυτή η στολή;

***
Είναι στολή αξιωματικού εκστρατείας των Τεθωρακισμένων και  τη δώρισαν στον υπουργό όταν επισκέφθηκε την 25η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία: «Αυτή η στολή κερδίζεται μέσα από πολλές δοκιμασίες και δυσκολίες. Σας ευχαριστώ για το δώρο, θα τη βάλω στο γραφείο μου, αλλά δεν δικαιούμαι να την φορέσω», είπε στους αξιωματικούς των τεθωρακισμένων που του την πρόσφεραν. Ετσι την τοποθέτησε στο γραφείο του, αριστερά από το πορτραίτο του Ελευθέριου Βενιζέλου. Γιατί αριστερά; Επειδή δεξιά υπάρχουν… όπλα (ρεπλίκες) που έχουν χρησιμοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα τοποθέτησαν εκεί, σε μια βιτρίνα οι προκάτοχοί του υπουργοί.