Να ενισχύσει τις σκιές που, όπως εκτιμά, έχει αρχίσει να εμφανίζει η εικόνα της κυβέρνησης, και ειδικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο κεντροαριστερό ακροατήριο θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη. Η δημοφιλία του Πρωθυπουργού αλλά και η αποδοχή των επιλογών του από τη μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του κόμματος αποτελούσε τον μεγάλο πονοκέφαλο στην προσπάθεια να χαραχθεί η αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματος και το «πολιτικό πλεονέκτημα» του κ. Μητσοτάκη έμοιαζε ακαταμάχητο.

Βλέπουν γκρίνια 
για την κυβέρνηση

Το σκηνικό όμως, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, την κατώτερη των προσδοκιών εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και την ανησυχία για το οικονομικό αύριο που διακατέχει όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας, φαίνεται ότι διαφοροποιείται. «Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές εκφράζεται γκρίνια για την κυβέρνηση ακόμα και από πρόσωπα που επέλεξαν να ψηφίσουν Μητσοτάκη» είναι το μήνυμα που μεταφέρουν στο στρατηγείο της Χαριλάου Τρικούπη οι βουλευτές που επιστρέφουν από τις εκλογικές τους περιφέρειες, μετά τη θερινή ανάπαυλα.
Στα μέτωπα στα οποία θα δοκιμαστούν η ικανότητα, η συνοχή και οι αντοχές της κυβέρνησης (εθνικά θέματα, επιδημία, οικονομική ανασυγκρότηση) η Φώφη Γεννηματά έχει αποφασίσει να κινηθεί με μια διπλή στρατηγική. Προσέφερε στήριξη στην κυβέρνηση επιλέγοντας να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την Αίγυπτο για τη μερική οροθέτηση της ΑΟΖ παρά τις ενστάσεις που διατύπωσε. Τα εθνικά θέματα, ειδικά στην κρίσιμη φάση που διανύουν, δεν αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την άσκηση επιθετικής αντιπολίτευσης.

Αντιθέτως, τα μέτωπα της οικονομίας και της κοινωνίας είναι αυτά που προσφέρονται για να υπάρξει μία ακόμα προσπάθεια πολιτικής αντεπίθεσης, καθώς έχουν αναδείξει κυβερνητικές ανεπάρκειες ενώ συγκεντρώνουν και το ενδιαφέρον της κεντροαριστερής κοινής γνώμης.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έδειξε την πρόθεσή της να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στο κοινωνικό και οικονομικό γήπεδο που της επιτρέπει να ανεβάσει τους τόνους της αντιπολίτευσης ζητώντας, με το καλημέρα της τοποθέτησής της στη Βουλή, προ ημερησίας διάταξη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών «τόσο για το θέμα της προστασίας της δημόσιας υγείας όσο και για το άνοιγμα των σχολείων, που δυστυχώς, με τις επιπολαιότητες και τις παλινωδίες της κυβέρνησης, μας ανησυχούν ιδιαίτερα». Λίγο αργότερα, στην επιστολή που έστειλε μετά στον Πρόεδρο της Βουλής, πρόσθεσε στην ατζέντα της συζήτησης «τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

Στόχος να πληγεί 
η εικόνα Μητσοτάκη

Ο στρατηγικός σχεδιασμός αυτής της επιλογής καλείται να επιτύχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να πληγεί η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυρία Γεννηματά δεν έκρυψε την πρόθεσή της να στρέψει τα βέλη της κατά του Πρωθυπουργού. Αλλωστε, όπως επισήμανε, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Υπάρχει η «Μαξίμου ΑΕ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταργήσει τους υπουργούς του. Η ευθύνη για την κυβερνητική ανεπάρκεια, όπου αυτή εκδηλώνεται, είναι αποκλειστικά δική του.

Παρά την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα δοκιμάσουν την κυβέρνηση και την εικόνα του Πρωθυπουργού και παρά την εκτίμηση ότι η ελλιπής προετοιμασία που υπήρξε θα οδηγήσει σε απογοητευτικές εικόνες τις πρώτες ημέρες του ανοίγματος των σχολείων, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν σκοπό να κάνουν «αντιπολίτευση του κορωνοϊού». Αλλωστε η αντιμετώπιση της πανδημίας, και ειδικά των επιπτώσεών της στην κοινωνία και στην οικονομία, δεν θα δοκιμάσει μόνο την κυβέρνηση. Θα δοκιμάσει πρωτίστως τη δυνατότητα του Κινήματος Αλλαγής να πετύχει τον δεύτερο στόχο της στρατηγικής που έχει επιλέξει να ακολουθήσει. Να πείσει ότι είναι φορέας μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατικής πρότασης για την ανασυγκρότηση της χώρας. Να αντιδιαστείλει, στο σχέδιο Πισσαρίδη, που χαρακτηρίζεται συντηρητικό, το δικό του σχέδιο.

Θολό τοπίο για τη Συνδιάσκεψη

Θολό παραμένει το τοπίο στο μέτωπο της Συνδιάσκεψης. Η πρόταση να πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου, επέτειο της πρώτης εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ, δεν προχώρησε. Το πότε θα πραγματοποιηθεί (πιθανότατα τον Νοέμβριο) και κυρίως για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί έχουν αναλάβει να εισηγηθούν οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Στέφανος Παραστατίδης και Παναγιώτης Βλάχος.