«Η Ελλάδα δεν παρασύρεται ούτε από λεκτικές προκλήσεις ούτε από την επιχείρηση στρατιωτικοποίησης όλων αυτών των ενεργειών που κάνει η Τουρκία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στον απόηχο της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε, το μήνυμα που στέλνεται προς την Τουρκία είναι πλέον ξεκάθαρο. «Είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, η Τουρκία συνεχίζοντας τις προκλητικές ενέργειες «δεν διαβάζει σωστά το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα» ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.

Η απάντηση για τους στρατιώτες στο Καστελόριζο

Σχολιάζοντας τoυς τουρκικούς ισχυρισμούς για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Ελλάδα, με αφορμή τη δημοσίευση φωτογραφίας από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην οποία απεικονίζονται έλληνες στρατιώτες να αποβιβάζονται στο Καστελόριζο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι όταν η Τουρκία κάνει συνεχώς προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, τότε αυτή πρέπει να δείχνει ότι έχει την αποτρεπτική δύναμη που χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Απαντάμε όπως πρέπει και αυτό που λέμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Ότι εμείς είμαστε μια χώρα που δεν προκαλεί, είμαστε μια χώρα η οποία διαφυλάσσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν επιτίθεται ούτε λεκτικά ούτε φυσικά, στρατιωτικά. Η συμπεριφορά μας είναι σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο. Όταν κάποιος έχει «casus belli» εναντίον της Ελλάδας, όταν κάνει συνεχώς προκλητικές ενέργειες εναντίον της, τότε η Ελλάδα πρέπει να δείχνει ότι έχει την αποτρεπτική δύναμη που χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.