Προετοιμασία 30’ Μαγείρεμα 40’

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

½ κιλό φασολάκια φρέσκα, κατά προτίμηση μικρόκαρπα

½ φλ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομένο

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

5-6 κολοκυθάκια μέτρια

1-2 ντομάτες (να δώσουν περίπου 250 ml πολτό όταν τις αλέσουμε)

3-4 αβγά

3-4 κολοκυθάκια μέτρια (προαιρετικά)

1/2 ματσάκι (1/2 φλ.) μαϊντανός, δυόσμος ή βασιλικός

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε τα φασολάκια με ένα μαχαιράκι αν είναι από τις ποικιλίες που θέλουν καθάρισμα, ώστε να μην έχουν ίνες (εμείς στην Κρήτη έχουμε μερικές που απλώς κόβουμε τις άκρες τους), και τα πλένουμε πολύ καλά. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει το λάδι (δεν το τσιγαρίζουμε πολύ, για να μη βαρύνει το φαγητό μας), ρίχνουμε τα φασολάκια και μισό φλιτζάνι νερό. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα χαράζουμε στα δύο ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθός τους, και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά.

Πλένουμε τις ντομάτες και τις αλέθουμε στο μούλτι, τις τρίβουμε στον τρίφτη ή τις ψιλοκόβουμε στο χέρι. Αλατίζουμε το φαγητό και το περιχύνουμε με την αλεσμένη ντομάτα. Προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να φαίνεται στην κατσαρόλα μας, αλλά να μη σκεπάζει τα λαχανικά μας. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ώστε να βράζει μεν το φαγητό, αλλά να μην «πιάσει». Δεν το ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά κινούμε πέρα δώθε την κατσαρόλα. Ετσι μένουν ολόκληρα τα λαχανικά μας.

Χτυπάμε τα αβγά με ελάχιστο αλάτι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα φροντίζοντας να πάνε παντού. Αφήνουμε να πήξουν ελαφρά και ανακατεύουμε απαλά να ψηθούν απ’ όλες τις μεριές, αλλά χωρίς να διαλυθούν εντελώς. Να βρίσκουμε δηλαδή κομματάκια στο πιάτο. Ρίχνουμε το μυρωδικό της αρεσκείας μας ψιλοκομμένο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.