Ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα ήταν κάποτε δυνατό να αποτελέσει «αναγκαίο κακό»;

Και όμως, με την πανδημία που ενέσκηψε περί αυτού πρόκειται. Το άνοιγμα των σχολείων με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σταθερά σε τριψήφιο αριθμό εμπεριέχει ρίσκο, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλη μία χαμένη εκπαιδευτική χρονιά.

Παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που συνεπάγονται οι πρωτοφανείς υγειονομικές συνθήκες, η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις βαθμίδες πρέπει να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε όρους ποιότητας και ποσότητας διδακτικών ωρών.

Αυτή τη σχολική χρονιά θα βαθμολογηθούν όλοι, όχι μόνο οι μαθητές που θα καθίσουν στα θρανία. Εξετάσεις θα κληθούν να δώσουν και οι καθηγητές, αλλά και οι γονείς.

Ο βαθμός δυσκολίας της «εξεταστικής» αυτής θα είναι μεγάλος. Αυτό καταδεικνύουν η περυσινή χρονιά, η εμπειρία από τα σχολεία που άνοιξαν έως τώρα στην Ευρώπη και οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ωστόσο, τα «θέματα» που θα πέσουν είναι βατά και για πρώτη φορά εκ των προτέρων γνωστά: Mάσκα, αποστάσεις και υπευθυνότητα.