Σφοδρές αντιδράσεις από μερίδα γονέων έχει προκαλέσει η χρήση μάσκας στα σχολεία.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε σχετικά στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Δεν έχει κλειδώσει η ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Υπάρχει διακύμανση από μέρα σε μέρα και δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο που θα μας γυρίσει το κλειδί και θα το πάει στις 14. Παρακολουθούμε καθημερινά τον αριθμό τον κρουσμάτων, την ηλικία και την τάση ανά περιοχή και με βάση αυτά τα δεδομένα, την επόμενη εβδομάδα θα αποφασισθεί για το αν θα πάει στις 14», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν παίζει ρόλο η ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων», σύμφωνα με την καθηγήτρια, που όπως υπογράμμισε πρέπει να εξετάζουμε τα δεδομένα ανά βδομάδα. «Το νούμερο μιας ημέρας δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο».

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας στάθηκε στο πόσο σημαντικό είναι οι εκδρομείς να μπαίνουν σε μια ατομική καραντίνα άμα τη επιστροφή τους στον κλεινόν άστυ, σημειώνοντας ότι ο κόσμος δείχνει σε μεγάλο βαθμό να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις.

Ερωτηθείσα για την χρήση της μάσκας στα σχολεία από μικρά παιδιά και το κατά πόσο είναι επικίνδυνες, ανέφερε πως: «το να φορέσουν μάσκα μικρά παιδιά, τεσσάρων ετών, είναι μια πρόκληση. Από την άλλη τα μικρά παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν πολύ πιο εύκολα και είναι ικανά να ακολουθούν απλές οδηγίες».

Από πλευρά της, η κυρία Σταυρούλα Κούζουνα, μητέρα πέντε παιδιών, μιλώντας στο LIVE NEWS εξέφρασε μια σειρά από προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση μάσκας.

«Δεν θα έλεγα ποτέ στα παιδιά μου να μην πάνε σχολείο. Η εκπαίδευση πέρα από το ότι είναι υποχρεωτική είναι και ανθρώπινο δικαίωμα», ανέφερε αρχικά.

Αναφορικά στη χρήση μάσκας, στάθηκε στην εισπνοή οξυγόνου και την εκπνοή δειοξιδίου του άνθρακα και πως αυτό θα επηρεάσει την αναπνοή ενός παιδιού που κινείται και παίζει. Παράλληλα αναφέρθηκε στον τρόπο που ένα μικρό παιδί θα χρησιμοποιεί την μάσκα, με κίνδυνο να την πιάσει με βρώμικα χέρια.

Σχετικά με την ασφάλεια στη χρήση της μάσκας και το διοξείδιο του άνθρακα, η κυρία Παπαευαγγέλου, ήταν κάθετη: «δεν ισχύουν αυτά που λέτε, η μάσκα είναι απολύτως ασφαλής. Έχουμε πει ότι την μάσκα θα την φορούν μέσα στην τάξη και όχι όταν τρέχουν, παίζουν ή κάνουν γυμναστική. Η αναπνοή με τη μάσκα δεν επηρεάζεται όταν δεν έχεις αυξημένο αναπνευστικό έργο. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί με έμφαση αναφέρουν ότι η χρήση της μάσκας είναι ασφαλής».

Όσον αφορά την σωστή χρήση της, από ένα μικρό παιδί, η καθηγήτρια αναφέρθηκε στην σωστή εκπαίδευση. «Να βοηθήσουμε τους εκπαιδευτικούς να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά μας», σημείωσε.