Οι ιολόγοι στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας (MSU) μελετούν την αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης ενός εποχιακού εμβολίου για την καταπολέμηση τόσο του κοροναϊού όσο και της γρίπης ταυτόχρονα, δήλωσε η καθηγήτρια Όλγκα Κάρποβα, επικεφαλής του Τμήματος ιολογίας της Βιολογικής Σχολής του MSU.

«Ναι, φυσικά και έχουμε ήδη προτείνει αυτήν την επιλογή. Μπορούμε να κάνουμε ένα εποχικό [εμβόλιο]. Εάν, και αυτό είναι πολύ πιθανό, ο κοροναϊός θα παραμείνει μαζί μας για τουλάχιστον αρκετές εποχές, τότε είμαστε έτοιμοι. Έχουμε τα [δομικά στοιχεία] και, επιπλέον, έχουμε ήδη ασχοληθεί με την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της γρίπης. Δηλαδή, μπορούμε κυριολεκτικά… να βάλουμε τα δομικά στοιχεία μαζί και να έχουμε ένα τέτοιο εμβόλιο» δήλωσε η Κάρποβα, απαντώντας στο ερώτημα για το αν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ταυτόχρονα μια ουσία που επιτρέπει τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και του κοροναϊού.

Πολυδύναμο εμβόλιο

Πρόσθεσε επίσης ότι σε περίπτωση έγκρισης της χρηματοδότησης, το εμβόλιο κατά πολλαπλών στελεχών κοροναϊών – ένα πολυδύναμο εμβόλιο – στο οποίο εργάζεται το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας μπορεί να απέχει περίπου έξι μήνες από τις κλινικές δοκιμές.

«Έχουμε ένα πολυδύναμο εμβόλιο, δηλαδή έχουμε καθολικά αντιγόνα που -ελπίζω, δεν έχω ακόμη ακριβή δεδομένα- να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του ακόμη και με κάποιες γενετικές αλλαγές στον ιό» δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο, η Κάρποβα εξήγησε ότι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των πειραμάτων του MSU δεν είναι ακόμη γνωστά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μη φτάσουν καν στο προκλινικό στάδιο εάν διαπιστωθούν επιβλαβείς πτυχές σε αυτό.

Στις 11 Αυγούστου, η ρωσική κυβέρνηση καταχώρησε επίσημα το «Sputnik V» ως το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά της COVID-19.

Αν και το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και συγκεκριμένα στην τρίτη και τελευταία φάση κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ρώσοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι είχε αποδείξει την ικανότητα να παράγει σταθερή ανοσία έναντι του κοροναϊού.