Την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια, ανακοίνωσε η Ελλάδα, την ώρα που συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα οι τουρκικές προκλήσεις.

Πρόκειται για ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Άγκυρα, η οποία, όπως υπενθύμισε ο Μαρίνος Γκασιάμης στο MEGA, θεωρεί casus belli την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο, επεκτείνοντας πάντως τις απειλές της και για την υπόλοιπη επικράτεια.

Σημαντικές συζητήσεις είχε στο μεταξύ χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο όπου εξέθεσε το ζήτημα με την Τουρκία και ξεκαθάρισε πως αν δεν αποχωρήσουν τα πλοία τα τουρκικού πολεμικού ναυτικού δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. Σήμερα λήγει η παράταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX ενώ ο εκνευρισμός των Τούρκων φάνηκε χθες και από το μπαράζ παραβιάσεων και εμπλοκών στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανδρέα Ρομποπουλου σχετικά με το παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ-Ερντογάν, φαίνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να επελθει αποκλιμάκωση στην περιοχή. Από την πλευρά της Άγκυρας, ανακοινώθηκε ότι κατά τη συνομιλία συζητήθηκε το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, αλλά πως δεν είναι η Τουρκία εκείνη που αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα η τουρκική διπλωματία κινείται σε απολογητικούς τόνους με στόχο της Τουρκίας να δείξει ότι… είναι η Ελλάδα που κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή.

https://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27371&subid=2&pubid=38617845

Στο ίδιο μήκος κύματος των προκλήσεων Ερντογάν κινείται και ο τουρκικός Τύπος. Ενώ δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ αναφέρει πως θα παραταθεί η παράνομη τουρκική NAVTEX και ότι το Ορούτς Ρέις το επόμενο διάστημα θα κινηθεί ακόμη και δυτικά της Ρόδου. Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, θα σημειωθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Πέτρος Λιάκουρας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Πανεπιστημίου Πειραιά ανέλυσε τι συμβαίνει με τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και τις παράνομες τουρκικές NAVTEX.

«Ο Ερντογάν θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε κανένα  διεθνές δικαίωμα στην περιοχή – θεωρεί μάλιστα, ότι η ελληνική NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις είναι παράνομη».  Κατά την άποψη των Τούρκων, με το τουρκολιβυκό μνημόνιο η Ελλάδα δεν έχει κανένα διεθνές δικαίωμα στη Μεσόγειο.

Η κατάσταση είναι πρωτοφανής ειδικά μετά τις απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου.

Ο υποναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός εκτίμησε από την πλευρά του ότι το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο το Ορούτς Ρέις μαζί με τα πλοία του τουρκικού στόλου πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυπριακή ΑΟΖ, αντιμετωπίζουμε «τη μεγαλύτερη κρίση μετά τα Ίμια».

Οι προκλήσεις δεν έχουν τελειωμό, ενώ μετά και τις τελευταίες απειλές που εκτοξεύθηκαν από Ερντογάν και Τσαβούσογλου, η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν διαρκή ακήρυκτο πόλεμο.

Απαιτείται αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες.