Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία των κρουσμάτων και καλούν τους πολίτες σε εγρήγορση. Έρευνα σοκ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κάνει λόγο για 2.000 κρούσματα ημερησίως τον Δεκέμβριο.

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας, μετά το «άλμα» των κρουσμάτων, από τα 167 στα 293, το περασμένο 24ωρο, με ειδικούς να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας εκθετικής αύξησης που θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 500 περιστατικά μολύνσεων την ημέρα.

Πρόβλεψη «σοκ» από το ΑΠΘ

Ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι αν δε ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα εκτοξευτεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, τα κρούσματα στη χώρα θα παρουσιάσουν μία ύφεση τον Οκτώβριο και θα κυμανθούν μεταξύ 200 και 260. Τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα εκτιναχθούν στα 2.000.

Έντεκα θάνατοι ανακοινωθήκαν σε 24 ώρες

Από το πρωί της Τετάρτης έως και σήμερα το μεσημέρι η Ελλάδα κατέγραψε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Έντεκα άνθρωποι ανακοινώθηκε ότι κατέληξαν μετά από επιπλοκές εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ οι εφτά προέρχονται από δύο μόνο γηροκομεία της βόρειας Ελλάδας.

Η έξαρση των κρουσμάτων οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνώσεων. Μέχρι και χθες, 80 ασθενείς νοσηλεύονταν σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και 200 στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Η εκτίναξη των διασωληνώσεων ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 3% των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό άνω των 65 ετών επιβιώνει.

Ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ για τα κρούσματα

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στις τάξεις των σωμάτων ασφαλείας τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται από τις αρχές του μήνα, κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Προβληματισμός και για τα περιστατικά μολύνσεων στους υγειονομικούς, καθώς από τις αρχές του Αυγούστου έχουν μολυνθεί 94 εργαζόμενοι.