«Είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Είναι μια στρατηγικά σημαντική στιγμή και αναγνωρίζουμε όλες τις προκλήσεις απ’ έξω, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα σήμερα», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε, σήμερα το μεσημέρι, στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, συνοδευόμενος από τη νέα γενική πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.

Χρυσή ευκαιρία

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Κεντρική Μακεδονία» την παρουσία αμερικανικών εταιρειών, όπως η Pfizer και η Cisco που «επενδύουν και δημιουργούν θέσεις εργασίας».

Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι τέσσερα χρόνια πριν, όταν ήρθε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, μία από τις πρώτες ερωτήσεις που τού έκανε ο περιφερειάρχης ήταν πού είναι οι Αμερικανοί.

«Σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη επιλύσαμε αυτό το πρόβλημα και βλέπουμε πλέον μια ισχυρή αμερικανική δέσμευση εδώ σε όλους τους τομείς», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης και αναφέρθηκε τόσο στην πολύπλευρη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί σε μια σειρά από τομείς αλλά και στις αμερικανικές επενδύσεις από εταιρείες όπως η Pfizer και η Cisco, στις οποίες αναφέρθηκε και ο κ. Τζιτζικώστας, οι οποίες «βγάζουν ρίζες εδώ και χρησιμοποιούν τη Θεσσαλονίκη ως «παράθυρο» για την πρόσβαση σε μια αγορά 30 εκατομμυρίων στα Δυτικά Βαλκάνια».

Πιο κοντά στις ΗΠΑ η Βόρεια Ελλάδα

Ο κ. Τζιτζικώστας εξήρε το σημαντικό έργο του Αμερικανού πρέσβη, όπως επίσης και του τέως γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, ενώ καλωσόρισε θερμά στην πόλη τη νέα γενική πρόξενο Ελίζαμπεθ Λι.

«Η έλευση της νέας γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη αλλά και καλή στιγμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Είναι γεγονός ότι χάρη στην ενεργό εμπλοκή και το όραμα του πρέσβη των ΗΠΑ όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε ως Βόρεια Ελλάδα και ως χώρα να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στους φυσικούς μας συμμάχους τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Πάιατ ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη θερμή υποδοχή στη νέα γενική πρόξενο, η οποία, όπως είπε, «φτάνει σε μια στιγμή μοναδικών ευκαιριών στις σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ εξήρε ιδιαίτερα τον ρόλο του κ. Τζιτζικώστα στην όλη πορεία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε έναν εταίρο όπως ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος εκπροσωπεί όχι μόνο αυτή την περιοχή αλλά έχει κι έναν πολύ σημαντικό ρόλο ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών».

Πηγή ΑΜΠΕ