Ήταν σημαντική η αναβάθμιση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογέιου και η συνεκπάιδευση που είχαν με τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις που παρακολουθούσαν την πορεία του Oruc Reis, όπως σημείωναν προς «Το Βήμα» στρατιωτικές πηγές.

Τα δυο διθέσια μαχητικά Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξαν από την Κύπρο πάνω από την περιοχή που παρανόμως δέσμευσαν με NAVTEX οι Τούρκοι, αναχώρησαν το μεσημέρι, της Παρασκευής από την 115 Πτέρυγα Μάχης όπου διανυκτέρευσαν προς τις βάσεις τους στη Γαλλία. Τα γαλλικά Rafale δεν ήρθαν μόνα τους στην Κρήτη. Τα συνόδευε ένα δικινητήριο μεταγωγικό αεροσκάφος C-160 για τεχνική υποστήριξη. Οι Γαλλοι δεν άφησαν τίποτα στην τύχη. Ακόμα και ο Πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την Παρασκευή, την ανησυχία του και τον προβληματισμό του, προς τον Ντόναλντ Τραμπ, για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη.

Το δε γαλλικό ελικοπτεροφόρο FS Tonnerre που μετείχε σε ασκήσεις συνεκπαίδευσης μαζί με τέσσερις ελληνικές φρεγάτες (ανάμεσα στις οποίες και η φρεγάτα Λήμνος μετά την «επακουμβηση» με την τουρκική φρεγάτα) βρίσκεται τώρα στη Βηρυττό παραδίδοντας σημαντική γαλλική βοήθεια προς τον πολύπαθο Λίβανο.

Πέραν των ευχαριστιών του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτοποπουλου προς την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, για τη στήριξη που παρείχε η Γαλλία, ο υπουργός είχε την Παρασκευή συνομιλίες τόσο με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ όσο και με (τηλεδίασκεψη) με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας ( και αναπληρωτή πρωθυπουργό) Βενιαμιν Γκαντζ, με τους οποίους συζήτησε την κατάσταση και τις προκλήσεις σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο από τις παράνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το ζητούμενο είναι να απομακρυνθούν το Oruc Reis και τα τουρκικά πλοία που το συνοδεύουν από την περιοχή.

Με τον Αμερικανό πρέσβη επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της Ελλάδος ως πηλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ΝΑ Μεσόγειο. Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται οι αμερικανοί πρόκειται το προσεχές διάστημα να αποστέλλουν πολεμικά πλοία στην ΝΑ Μεσόγειο με ελλημενισμό των πλοίων αυτών, στη Σουδα. Δεν είναι μόνον η άφιξη που αναμένεται προσεχώς της θηριώδους πλωτής βάσης των ΗΠΑ USS Hershal “Woody” είναι και άλλα πλοία του αμερικανικό που 6 ου Στόλου που θα « πιασουν» Σούδα.

• Η φρεγάτα Λημνος (F 451) η οποία κανονικά και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στο αξιόπλοό της μετά την « εμπλοκή» με την τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρεις συνεχίζει τις φρούριση της περιοχής.

Πρόκειται για τις πρώτες φρεγάτες που απέκτησε το Πολεμικό Ναυτικό. Ναυπηγήθηκε στην Ολλανδία μαζί με τη φρεγάτα Ελλη (F450). Ο θυρεούς της φρεγάτας Λημνος είναι ο ίδιος που χρησιμοποιήθηκε και από το πρώτο πλοίο που έφερε το όνομα Λημνος. Σε αυτόν απεικονίζονται δυο δελφίνια και πάνω από αυτά η μουσική λύρα του ποιητή Αρίωνα. Κυβερνήτης της φρεγάτας Λημνος είναι ο Αντιπλοιαρχος Ι. Σαλιάρης.