Προετοιμασία 1 ώρα, Μαγείρεμα 20΄ Ψήσιμο 20΄ – 25΄,

ΥΛΙΚΑ (για 4-5 μερίδες)

Για τις γεμιστές ντομάτες

8-10 ντομάτες μέτριες, ώριμες, κατάλληλες για γεμιστά

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

1 μικρό ματσάκι ανάμεικτα μυρωδικά (από 2 κλαράκια δυόσμο, βασιλικό, άνηθο, μαϊντανό)

2 σκελίδες σκόρδο, χωρίς την πράσινη φύτρα + 2 – 3 σκελίδες ακόμη με τη φλούδα τους για το ταψί

1 ξερό κρεμμύδι, μέτριο, σε μικρούς κύβους

1 καρότο, σε μικρούς κύβους

1 μέτριο κλαράκι σέλερι ή σέλινο, σε λεπτές ροδέλες

1-2 δαφνόφυλλα

1/2 ποτήρι σιτάρι για κάθε τομάτα

1 κουτάκι αρωματική μπιρα weiss (330 ml)

2 κ.σ. σταφίδες

2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

2 κ.σ. κάππαρη

150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Για το πέστο

1 φλ. ανάμεικτα μυρωδικά

2 κ.σ. μπίρα

1 κ.σ. αμύγδαλο λευκό

1 πρέζα αλάτι

1 κ.γ. χυμός λεμονιού

100 ml ελαιόλαδο

 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για το πέστο: Ξεχωρίζουμε τα πιο τρυφερά φύλλα μυρωδικών και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στο μπλέντερ ή στον κάδο του μίξερ ή σε γουδί τα υπόλοιπα μυρωδικά με την μπίρα, το αμύγδαλο, το αλάτι, τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε καλά. Μόλις δημιουργηθεί μια κρέμα, αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο σαν να κάνουμε μαγιονέζα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε αλάτι και λεμόνι. Αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα, αραιώνουμε χτυπώντας με 1 κ.σ. μπίρα.

Για τα γεμιστά: Αδειάζουμε τις ντομάτες με ένα κουτάλι και πασπαλίζουμε το εσωτερικό με αλάτι και ζάχαρη. Τρίβουμε στο μπλέντερ ή στον τρίφτη την σάρκα και αφήνουμε στην άκρη.

Ψιλοκόβουμε τα φύλλα από τα μυρωδικά και κρατάμε τους μίσχους για το ταψί.

Σε χαμηλή φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 100 ml λάδι και ροδίζουμε τα σκόρδα μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, το δαφνόφυλλο, λίγο αλάτι, να βγάλουν τα υγρά τους, και ανακατεύουμε μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το σιτάρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να γυαλίσει. Τότε ρίχνουμε την ντομάτα που έχουμε τρίψει ή χτυπήσει στο μούλτι, την μπίρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα (σαν να φτιάχνουμε ριζότο) για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το σιτάρι να μαγειρευτεί και να μαλακώσει. Προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, σταφίδες, κουκουνάρι, κάππαρη, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε σε αλάτι και ζάχαρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζουμε τις ντομάτες με το μείγμα του σιταριού και τις σκεπάζουμε με το καπάκι τους. Τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ρίχνουμε στο ταψί 2 – 3 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους, για να δώσουν άρωμα χωρίς να καούν, καθώς και τους μίσχους των μυρωδικών. Ρίχνουμε ελάχιστο νερό και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ψηθεί η ντομάτα και να δέσουν τα αρώματα.