Ο καπετάνιος του «Φαίδων», Βασίλης Χειμωνέττος, μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την επιχείρηση διάσωσης τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Χάλκης.

Στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης το απόγευμα της Τρίτης ξεκίνησε ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προσφύγων.

Σύμφωνα με τον κ. Χειμωνέττο, γύρω στις 19:15, «λάβαμε ένα τηλέφωνο από τον λιμενικό σταθμό της Χάλκης και στη συνέχεια από το Υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας αν μπορούμε να συμμετέχουμε κι εμείς στο συμβάν που είχε προκύψει ανοιχτά της Χάλκης και της Καρπάθου».

«Στο σύνολο μεταφέραμε 64 ανθρώπους», σημείωσε ο καπετάνιος, που στη συνέχεια περιέγραψε το πως οι Τούρκοι αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές, επιχείρησαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς.

«Όταν φτάσαμε στο σημείο εκείνο, μετά από 2 περίπου ώρες, ενημερώσαμε τον συντονιστή, ότι κι εμείς έχουμε φτάσει στο σημείο κι είμαστε έτοιμοι για την έρευνα/διάσωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν συλλεχθεί από τα παραπλέοντα καράβια. Κάποια στιγμή ακούσαμε από τον ασύρματο ότι υπάρχει μια τούρκικη ακταιωρός η οποία παρεμπόδιζε ένα πλοίο που πήγε να παραλάβει τον κόσμο από το καράβι, και το σκάφος του λιμενικού σώματος».