Αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη βουλή και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναθεωρήσει τη στάση του και να ψηφίσει τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Το παρών είναι απών

«Αν συμφωνείτε σε όλα τα επιμέρους πως δικαιολογείτε το παρών σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία; Μιλάτε με δύο γλώσσες γιατί υποκύπτετε στις δικές σας εσωτερικές αντιφάσεις. Η μισή σας ΚΟ λέει ότι η συμφωνία είναι ωφέλιμη. Από την άλλη έχετε άλλες φωνές όπως αυτή του πρωην ΥΠΕΞ που κατακεραυνώνουν τη συμφωνία. Η συμφωνία είναι καλή συμφωνία για τη χώρα. Θα ήταν καλύτερο να είχε υπογραφεί από εσάς και τότε θα είχε προηγηθεί του τουρκολιβυκού συμφώνου και δεν θα το ακολουθούσε. Τουλάχιστον κάντε το βήμα υπέρβασης για να έχετε συνέπεια σε αυτά τα οποία λέτε» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «μεγάλο κενό συνέχειας» στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις πρέπει να ψηφίσουμε ναι στη συμφωνία. Το παρών είναι απών. Αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ΚΙΝΑΛ άσκησε ταυτόσημη κριτική με εσάς αλλά κάνει το βήμα και λέει για να μη διαρρήξουμε το εθνικό μέτωπο θα ψηφίσουμε» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακυρώνει το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας»

Απαντώντας και στην κριτική του κ. Βαρουφάκη και στην πρότασή του για πολυμερή αντί για διμερείς συμφωνίες, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο «καταρρίπτει το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας η υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο γιατί αναγνωρίζει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στα νησιά».

Σε ότι αφορά την πολυμερή διαπραγμάτευση που πρότεινε ο κ. Βαρουφάκης ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «σκοντάφτει στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ως κρατική οντότητα την Κυπριακή οντότητα. Αυτό το ερώτημα απευθύνεται στον Ερντογάν. Αν πει το ναι θα έχει ενδιαφέρον η πρότασή σας».

Για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η εξαγγελία έγινε από τον Ν. Κοτζιά όταν παρέδιδε στον Κ. Κατρούγκαλο και απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε: «Σας αιφνιδίασε. Είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε δεν το κάνατε 4,5 χρόνια. Ερχόμαστε εμείς να το κάνουμε».

Τα τρία κόμματα συμφωνούμε – υπάρχει εθνική γραμμή

Αναφερόμενος στην κριτική του κ. Τσίπρα και τη φράση του «οπερέτα» σε ότι αφορά τον επιχειρησιακή απάντηση στην Τουρκία και το Oruc Reis, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προσβάλει τις ένοπλες δυνάμεις.

Σε ότι αφορά την κριτική για έλλειψη εθνικής στρατηγικής ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ πρακτικά δεν λένε τίποτα διαφορετικό με την κυβέρνηση στο δια ταύτα.

«Αν χρειάζονται θυσίες για να ενισχύσουμε τις ΕΔ να συμφωνήσουμε να τις κάνουμε για να έχουμε αποτρεπτική ισχύ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Δεν έχω ακούσει τίποτα διαφορετικό ως προς το θέμα του διαλόγου με την Τουρκία από τα δύο κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και αν δεν καταλήξουμε να πάμε στη Χάγη. Πήρα το θάρρος να μιλήσω γι’ αυτό. Υπάρχει συμφωνία γι’ αυτό, υπάρχει εθνική γραμμή».