Με «παρών», όπως έχει προαναγγείλει από την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και με αίτημα για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (θα διενεργηθεί αύριο Πέμπτη 27 Αυγούστου στις 15.00), προσέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια, ενώ θα υπερψηφίσει την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών.

Όπως είπε ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ο κάθε βουλευτής έχει ατομική ευθύνη να τοποθετηθεί απέναντι σε ιστορικές προκλήσεις.

Γιατί ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Έχετε δίκιο να λέτε ότι οι στιγμές είναι ιστορικές, η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις και ο καθένας από μας ως εκπρόσωπος του έθνους έχει ατομική ευθύνη να τοποθετηθεί απέναντι στις ιστορικές προκλήσεις. Γι’ αυτό ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία ώστε ο καθένας ατομικά και κάθε πολιτική δύναμη να πάρει τις ευθύνες της και να αντιμετωπίσει την Ιστορία. Εμείς θα το κάνουμε με το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης που πάντα μας χαρακτήριζε». Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση εστιάστηκε στο ότι δεν διαμόρφωσε μια εθνική στρατηγική και ζητεί από την αντιπολίτευση «λευκή επιταγή» χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά της για τον τρόπο που θα διαπραγματευθεί με την Τουρκία».

«Μας ζητάτε να εγκρίνουμε μια ιδιότυπη μορφή μυστικής διπλωματίας, να κινηθείτε όπως θέλετε χωρίς να υπάρχει εθνική γραμμή και να έχετε υφαρπάξει μέσω της ψήφου που θα δώσουμε σήμερα στη Βουλή και μια υποτιθέμενη έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας. Χωρίς εμάς. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια πατριωτική δύναμη ευθύνης , θέλουμε να υπάρχει εθνική στρατηγική και θέλουμε να υπάρχει και εθνική ενότητα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ σχετικά με τη θέση του κόμματός του για «παρών» στην συμφωνία με την Αίγυπτο, είπε: «Επιλέξαμε το παρών και όχι αρνητική στάση έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να δώσετε τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Αποδεχόμαστε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο εάν ενταχθεί σε ένα εθνικό σχέδιο στρατηγικής πράγματι μπορεί να διεμβολίσει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Να διεμβολίσει, δηλαδή να μας δώσει ένα εργαλείο, δεν ακυρώνει αυτόματα η συμφωνία αυτή το τουρκολιβυκό σύμφωνο, όπως δημαγωγικά λέτε», διευκρίνισε.

Αναφορικά με τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που είπε κατά την συζήτηση στην επιτροπή ότι οι στιγμές απαιτούν εθνική ομοψυχία, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Βεβαίως αλλά σε ποια βάση. Υπάρχει χρόνος να διαμορφωθεί νέα εθνική στρατηγική που λείπει. Εμείς δεν θεωρούμε ότι το δόγμα της μη λύσης και της ακινησίας είναι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών. Η εξωτερική πολιτική που ακολουθήσαμε ήταν ενεργητική εξωτερική πολιτική που επεδίωκε τις λύσεις. Περιμένουμε όμως από σας να μας πείτε ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε με την Τουρκία από δω και πέρα, ποια μεθοδολογία δεν μπορούμε να πορευόμαστε σε κενό ούτε είναι δυνατόν να ζητάτε από την αντιπολίτευση λευκή επιταγή». Και συμπλήρωσε: «Δεν θα δεχτούμε την απόκρυψη της στρατηγικής που θέλετε να ακολουθήσετε πρέπει να ανοίξετε τα χαρτιά σας για το πως θα διαπραγματευτείτε με την Τουρκία».

«Όχι» στην ένσταση αντισυνταγματικότητας

Εν τω μεταξύ, απορρίφθηκε από όλα τα υπόλοιπα κόμματα η ένσταση αντισυνταγματικότητας που ήγειρε η Ελληνική Λύση κατά των δυο συμφωνιών με το σκεπτικό ότι εκχωρούν κυριαρχία και παραβιάζουν την αρχή της αμοιβαιότητας λόγω της μειωμένης επήρειας που αναγνωρίζεται σε ελληνικά νησιά. «Είναι ετεροβαρείς κατά της Ελλάδας οι συμφωνίες», είπε ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Χήτας. Ωστόσο, τα επιχειρήματα αυτά απορρίφθηκαν από τα άλλα κόμματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας «πρόκειται για πρόδηλο νομικό σφάλμα καθώς το άρθρο 28 παρ.3 του Συντάγματος δεν βρίσκει εδώ καμία εφαρμογή». «Παρακαλώ σε θέματα τόσο σοβαρά καλό να γίνεται επαρκής ανάλυση των διατάξεων πριν τις επικαλεστεί κανείς», συνέστησε ο υπουργός Εξωτερικών.