Προετοιμασία: 10’  Βράσιμο: 1.40’

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 χταπόδι περίπου 1 κιλό

1 κ.σ. ξύδι ή κρασί

3-4 κόκους πιπέρι μαύρο

1 φύλλο δάφνης

200 γρ μαυρομάτικα φασόλια

500 γρ αλμύρα, πλυμένη και καθαρισμένη

6-8 λιαστές τομάτες ψιλοκομμένες

10-15 φυλλαράκια κρίταμο

80 ml ελαιόλαδο

30 ml ξύδι

χοντρό αλάτι θαλασσινό (ανθό αλατιού)

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ανθάκια φρέσκιας ρίγανης προαιρετικά, για το σερβίρισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πρώτα ετοιμάζουμε το χταπόδι. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο χταπόδι ή να το έχουμε ετοιμάσει από την προηγούμενη).

Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε το χταπόδι. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, με 1 κ.σ. ξύδι, 3-4 κόκους πιπεριού και ένα φύλλο δάφνης. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει στο ζουμί του για περίπου 30-40 λεπτά. Ελεγχουμε με ένα πιρούνι και αν είναι μαλακό το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει, αν είναι ακόμα σκληρό συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να συμπληρωθεί η ώρα και να μαλακώσει στο επιθυμητό σημείο. Οταν κρυώσει το κόβουμε σε φέτες και, αν θέλουμε, προσθέτουμε αλατοπίπερο, λαδόξιδο και ρίγανη να μαριναριστεί.

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό βάζουμε τα φασόλια και τα βράζουμε για 5-10 λεπτά. Τα σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε ακριβώς το ίδιο, αφήνοντας να βράσουν για άλλα 20 λεπτά –με αυτή την μέθοδο δεν λιώνουν τα φασόλια. Τα σουρώνουμε. (Κι αυτά μπορούμε να τα έχουμε βράσει από την προηγούμενη).

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε άφθονο νερό και  φέρνουμε σε βράση. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα αλμυρίκια σιγά-σιγά για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του νερού. Προσοχή! Δεν κλείνουμε το καπάκι όταν βράζουμε χόρτα για να διατηρήσουν ζωντανό το πράσινο χρώμα τους. Τα ζεματίζουμε για περίπου 3-5 λεπτά ανάλογα με το πόσο τρυφερά είναι, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά αλλά να μην λιώσουν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν σε ένα μπολ.

Στο ίδιο μπολ, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη λιαστή τομάτα, το κρίταμο, το χταπόδι και τα μαυρομάτικα. Προσθέτουμε  αλατοπίπερο και λαδόξιδο και ανακατεύουμε απαλά.

Στη συνέχεια, σερβίρουμε σε μπολ και διακοσμούμε με τα ανθάκια της ρίγανης (προαιρετικά) και πασπαλίζουμε με τριμμένο ανθό αλατιού.