Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στη Λευκορωσία, καθώς με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να απορρίπτουν την επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, στις οποίες οι αντιπολιτευόμενοι υποστηρίζουν ότι έγινε νοθεία.

Η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, θα μιλήσει αύριο μέσω βίντεοδιασκεψης, ενώπιον ευρωβουλευτών, στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία θα έχει ως θέμα τις εξελίξεις στην Λευκορωσία, ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην συνεδρίαση θα λάβει επίσης μέρος η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Χέλγκα Σμιντ.

Αγνοούνται δύο συλληφθέντα μέλη της αντιπολίτευσης

Το Συντονιστικό Συμβούλιο της λευκορωσικής αντιπολίτευσης δεν γνωρίζει πού κρατούνται τα μέλη του συμβουλίου Όλγα Κοβαλκόβα και Σεργκέι Ντιλέφσκι που συνελήφθησαν νωρίτερα σήμερα στο Μινσκ από τις δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Μαξίμ Ζνακ, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου.

«Δεν έχουμε πληροφορίες για το πού κρατούνται. Με την υπόθεση ασχολούνται δικηγόροι. Ελπίζω ότι θα τους ενημερώσουν» δήλωσε ο Ζνακ, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, τα δύο μέλη του Συντονιστικού συμβουλίου συνελήφθησαν για παραβάσεις διοικητικού χαρακτήρα και όχι για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Στην σελίδα της Κοβαλκόβα στο Facebook αναφέρεται ότι τον Ντιλέφσκι και την Κοβαλκόβα τους συνέλαβαν με την κατηγορία ότι διοργάνωσαν συγκέντρωση χωρίς την άδεια των αρχών. «Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων τους κατηγόρησαν για διοργάνωση μαζικής εκδήλωσης χωρίς την άδεια των αρχών και τους οδήγησαν στην κλούβα», αναφέρει το κείμενο, ενώ διευκρινίζεται ότι η σύλληψή τους έγινε στην είσοδο του εργοστασίου τρακτέρ του Μίνσκ (MTZ) όπου ο Ντιλέφσκι και η Κοβαλκόβα «πήγαν για να μιλήσουν με τους απεργούς εργάτες και τον αναπληρωτή διευθυντή για θέματα ιδεολογίας».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Πάβελ Λατουσκό, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου, εκτός από τα δύο μέλη του προεδρείου που συνελήφθησαν, ένα ακόμη μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου, η Λίλια Βλάσοβα, εκλήθη σήμερα από την Ανακριτική Επιτροπή της Λευκορωσίας για να καταθέσει.

Ο Λατουσκό είπε επίσης ότι οι διώξεις μελών του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, το οποίο όπως ανακοίνωσε απαρτίζεται σήμερα από 600 μέλη, «περιορίζει τις πιθανότητες διαλόγου με την κυβέρνηση».

Στο Μινσκ συνελήφθη σήμερα για παραβάσεις διοικητικού χαρακτήρα ο πρόεδρος της απεργιακής επιτροπής του εργοστασίου κατασκευής αμαξωμάτων φορτηγών Αλεξάντρ Λαβρινόβιτς, μεταδίδει το TASS επικαλούμενο την εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας του Μινσκ.

Επίσης ο συμπρόεδρος της απεργιακής επιτροπής της εταιρείας Belaruskalia Ανατόλι Μποκούν, παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη, όπου δικάζεται σήμερα κεκλεισμένων των θυρών από δικαστήριο στην πόλη Σολιγκόρσκ.

ΗΠΑ: Δεν έχουμε ενδείξεις για ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Λευκορωσία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία σκοπεύει να επέμβει στρατιωτικά στη Λευκορωσία, ενώ ζήτησε από το Μινσκ να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

«Φυσικά θα ήταν απολύτως ανεπιθύμητο, αλλά δεν διαθέτουμε καμία ένδειξη πέρα από κάποιες δημόσιες δηλώσεις που έχουμε ακούσει», δήλωσε ο Μπίγκαν από το Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, μετά τη συνάντησή του με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η επίσκεψη του Μπίγκαν στη Λιθουανία, που συνορεύει με τη Λευκορωσία, σηματοδοτεί τον μεγαλύτερο ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στην επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, οι οποίοι απορρίπτουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

Εξάλλου ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός θα επισκεφθεί αύριο την Τρίτη τη Μόσχα και θα συνομιλήσει με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους για την κρίση στη Λευκορωσία, τον έλεγχο των όπλων και τη Βόρεια Κορέα, όπως εξήγησε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί βαθιά για τις εκλογές της 9ης Αυγούστου που αμαυρώθηκαν, όπως δήλωσε, από σοβαρά προβλήματα και από την αστυνομική καταστολή και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ακολούθησαν.

Αντιπαράθεση Βίλνιους- Μινσκ

Στο μεταξύ Βίλνιους και Μινσκ αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις των κοινών τους συνόρων, μετά την εκτόξευση από τη Λιθουανία μπαλονιών σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Λευκορώσους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τη Λιθουανία, στρατιωτικό ελικόπτερο της Λευκορωσίας παραβίασε χθες Κυριακή τον εναέριο χώρο της λίγα λεπτά προτού χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 30 χιλιομέτρων μεταξύ του Βίλνιους και των συνόρων.

«Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας λόγω της παραβίασης των συνόρων της χώρας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι αντέδρασε σε «μια απόπειρα παραβίασης» του εναέριου χώρου της χώρας «από οκτώ μπαλόνια με αντικυβερνητικά σύμβολα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ