Την ανησυχία των ηγετών της ΕΕ για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο και και το μήνυμά τους προς την Τουρκία για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μετέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ναμπίλα Μασράλι.

Θα επανέλθουν στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου

Η Ναμπίλα Μασράλι, κληθείσα να σχολιάσει την παράταση της ισχύος της τουρκικής NAVTEX, παρέπεμψε στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου, όπου όπως επεσήμανε το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας ετέθη από ορισμένα κράτη μέλη.

Η Ναμπίλα Μασράλι αναφέρθηκε και σε προηγούμενα συμπεράσματα Συνόδων Κορυφής όπου υπήρξε καταδίκη της Τουρκίας.

Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επανέλθουν στο θέμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, όπως επίσης «επί μακρόν» και στο Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη, «με όλες τις εναλλακτικές να παραμένουν στο τραπέζι».

Το μήνυμα του Βερολίνου

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Γερμανία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την κίνηση της Τουρκίας σημειώνοντας ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση η παράταση των ερευνών του Oruc Reis και δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας θα επισκεφθεί την Αθήνα όπου θα έχει συνομιλίες με το Νίκο Δένδια ενώ θα μεταβεί και στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο της γερμανικής πρωτοβουλίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών προκειμένου να προωθεί απευθείας διμερής ελληνοτουρκικός διάλογος.