Βίντεο – ντοκουμέντο από τη διακομιδή του ρώσου ακτιβιστή και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, από το αεροδρόμιο της σιβηρικής πόλης Όμσκ στο νοσοκομείο κάνει το γύρο των social media από το πρωί της Πέμπτης.

Στο βίντεο απεικονίζονται οι τραυματιοφορείς να οδηγούν τον 44χρονο Ναβάλνι, χωρίς τις αισθήσεις του, πάνω σε φορείο μέσα στο ασθενοφόρο.

Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας βλέπει βίντεο μέσα από το αεροπλάνο όπου βρισκόταν ο ίδιος.

Ο Ναβάλνι ταξίδευε προς τη Μόσχα όταν άρχισε να μην αισθάνεται καλά και να σφαδάζει από τους πόνους. Το αεροπλάνο αναγκάστηκε να προσγειωθεί εκτάκτως στο Ομσκ προκειμένου ο δικηγόρος και μεγάλος επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Πρέπει να μεταφερθεί στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, ο προσωπικός γιατρός του, Γιαροσλάβ Ασίχμιν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Novaya Gazeta, δηλώνει ότι ο Ναβάλνι θα πρέπει να μεταφερθεί με αεροσκάφος από το Ομσκ στην Ευρώπη.

Ο Ασίχμιν θεωρεί ότι στις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν εξειδικευμένες μονάδες στο νοσοκομείο Σκλιφασόφκσι της Μόσχας και στην Ομοσπονδιακή Ιατρικο-βιολογική υπηρεσία της Ρωσίας (Federal Medical-Biological Agency — FMBA), που συνιστά και τον εθνικό Οργανισμό υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας , αλλά θεωρεί ότι η καλύτερη στρατηγική είναι να σταλεί για νοσηλεία στην Ευρώπη.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε ενεργά να συμφωνήσουμε με διάφορες κλινικές που έχουν εμπειρία θεραπείας τέτοιων περιστατικών. Και αυτό μπορεί να είναι μια κλινική στο Ανόβερο, στο Στρασβούργο. Υπάρχει μια περίεργη σύμπτωση, αλλά τέτοιου είδους ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Σάλσμπερι» (σ.σ. όπου είχε γίνει η δολοφονική απόπειρα κατά του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια), δηλώνει ο Ασίχμιν, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση περιπλέκεται και από το ότι «είναι πολύ πιο δύσκολο να συμφωνήσεις σήμερα με κάποια κλινική εξαιτίας του κοροναϊού» .

Ο θεράπων γιατρός του Ναβάλνι, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Novaya Gazeta, απαντώντας στο ερώτημα, ‘υπάρχει η άποψη που λέει ότι μπορεί να μην ήταν δηλητηρίαση αυτό που υπέστη ο Ναβάλνι, η οποία προβάλλει το επιχείρημα ότι στην περίπτωση δηλητηριάσεως οι ασθενείς δεν κραυγάζουν’, λέει: «Γιατί το λέτε; Υπάρχουν διάφορα είδη δηλητηρίων, μεταξύ των οποίων και εκείνα που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όμως η εκδοχή της δηλητηρίασης, σε αντίθεση με την εκδοχή άλλης επίδρασης, νομίζω ότι είναι η πιο πιθανή, επειδή εδώ και καιρό παρακολουθώ τον Ναβάλνι ο οποίος δεν είχε κάποια οργανικά αίτια που να σχετίζονται με την σημερινή του κατάσταση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ