Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η μαζική στροφή προς την ψήφο δια αλληλογραφίας στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα προκαλούσε τόσα πολλά προβλήματα που οι αρχές ίσως χρειαστεί να επαναλάβουν την ψηφοφορία.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, χωρίς όμως να παράσχει αποδείξεις, ότι η καθολική ψήφος δια αλληλογραφίας (κάτι που πάντως δεν έχει προταθεί από τις περισσότερες Πολιτείες) θα οδηγήσει σε νοθεία στις εκλογές αυτές, στις οποίες ο ίδιος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μέχρι τώρα σαφές προβάδισμα στον Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει τη δικαιοδοσία να επαναπρογραμματίσει τις εκλογές. Επανάληψη των εκλογών σε εθνικό επίπεδο δεν έχει γίνει ποτέ, στα περισσότερα από 200 χρόνια της ιστορίας της χώρας. Ούτε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, της Μεγάλης Ύφεσης ή των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

«Θα καταλήξουμε με νοθευμένες εκλογές ή δεν θα βγάλουν ποτέ το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να τις ξανακάνουν και κανείς δεν τον θέλει αυτό» είπε ο Τραμπ, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.

Τα μισά ψηφοδέλτια ενδέχεται να σταλούν με ταχυδρομείο

Σχεδόν τα μισά ψηφοδέλτια στις εκλογές του Νοεμβρίου ενδέχεται να σταλούν με το ταχυδρομείο, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στις εκλογές του 2016, μία στις τέσσερις ψήφους ήταν επιστολή.

Ο ίδιος ο Τραμπ ψηφίζει μέσω επιστολικής ψήφου.

Οι περισσότερες Πολιτείες σχεδιάζουν να στείλουν ψηφοδέλτια μόνο στους ψηφοφόρους που θα ζητήσουν να ψηφίσουν δια αλληλογραφίας επειδή θα απουσιάζουν την ημέρα των εκλογών. Ελάχιστες εφαρμόζουν την καθολική επιστολική ψήφο, που σημαίνει ότι όλοι οι ψηφοφόροι λαμβάνουν το ψηφοδέλτιό του με το ταχυδρομείο. Ορισμένες άλλες, όπως η Καλιφόρνια και η Νεβάδα, θα στείλουν ψηφοδέλτια σε όλους τους ψηφοφόρους, λόγω της κρίσης του νέου κορονοϊού.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ έριξε την ιδέα της αναβολής των εκλογών, κάτι όμως που απορρίφθηκε αμέσως, τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ