Εξηγήσεις από τον ίδιο τον ίδιο τον πρωθυπουργό ζητάει η αντιπολίτευση για το Oruc Reis καθώς δεν πείθεται από την προσπάθεια ανασκευής στην οποία υποχρεώθηκε από το μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξανδρος Διακόπουλος ο οποίος είχε μιλήσει για μαρκάρισμα της περιοχής από το τουρκικό σεισμογραφικό και έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην περιοχή.

Βαρύ το κλίμα παρά τις διευκρινίσεις

Αλλά και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου το κλίμα παραμένει βαρύ και δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι από το άδειασμα του μεγάρου Μαξίμου στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού.

Δεν λείπουν μάλιστα και οι φωνές -χωρίς πάντως να εκφράζονται δημοσίως και ευθέως- που ζητούν την αποπομπή του, καθώς το φάλτσο του κ. Διακόπουλου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή να ξηλώσει το κυβερνητικό αφήγημα και να υπονομεύσει τα αποτρεπτικά μηνύματα της Αθήνας προς την Άγκυρα.

Το Μαξίμου έσπευσε να τον αδειάσει και κυρίως έθεσε σε προτεραιότητα την ανασκευή των δηλώσεων Διακόπουλου προκειμένου να ανατραπεί το συμπέρασμα της αρχικής του «προσωπικής τοποθέτησης» πως το Oruc Reis έκανε έρευνες.

Στη διευκρινιστική του δήλωση ο κ. Διακόπουλος αναδιπλώθηκε λέγοντας πως «θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος

Ωστόσο οι αρχικές δηλώσεις ο κ. Διακόπουλος είναι εντελώς διαφορετικές από τις εξηγήσεις που έδωσε:

Σε ερώτηση εάν το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια και αν έχει πραγματοποιήσει έρευνες, απάντησε:

«Ναι, αλλά είναι πιο πολύπλοκο το θέμα. Έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε-γιατί με τα υδροφωνικά με τα ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι» ανέφερε και συνέχισε:

«Όταν εμείς »σηκώσαμε» το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή «σηκώθηκε» λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά: «μαρκάρει» την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ».

Μάλιστα σημείωσε πως «δεν υπάρχει ολίγον έγκυος» και έκανε λόγο ο κ. Διακόπουλος για «έμπρακτη αμφισβήτηση».

Σφοδρή ήταν επίθεση της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση που εξέφρασε ανησυχία για την πορεία των εξελίξεων και επισήμανε την διγλωσσία που εμφανίζεται σε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Επικοινωνιακή διαχείριση

«Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν στον ΑΝΤ1 πως το Oruc Reis δεν έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του κ. Μητσοτάκη, κ. Διακόπουλος, επιβεβαίωνε εμφατικά στο Open πως και έρευνες έγιναν και κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας υπήρξε, διαψεύδοντας ταυτόχρονα και τις αστειότητες περί «θορύβου» που εμπόδιζε τις έρευνες.

Δυστυχώς, ακόμα και στα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντί να προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανευθυνότητα – Προκύπτουν ευθύνες

Πλήρη ανευθυνότητα καταλόγισε το ΚΙΝΑΛ στον κ. Διακόπουλο μετά την διορθωτική του δήλωση και η Χαριλάου Τρικούπη εμμένοντας στις αρχική τοποθέτηση του κ. Διακόπουλου απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη:

«Ρωτάμε όμως τον κ. Μητσοτάκη: επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του συμβούλου του; Εάν ναι, τότε γιατί παραπλανούσε επί τόσες ημέρες τον ελληνικό λαό; Έχει συνειδητοποιήσει ο Πρωθυπουργός ότι το «να μη κοροϊδευόμαστε» του συμβούλου, απευθύνεται στον ίδιον και στις επικοινωνιακές τακτικές του; Περιμένουμε απαντήσεις».

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και προκύπτουν ευθύνες. Επισημαίνουμε ότι αφού ο κ. σύμβουλος αρέσκεται σε παραλληλισμούς με σκύλους, καλό θα είναι να εξηγήσει στον κ. Μητσοτάκη την ρήση «μπάτε σκύλοι αλέστε» επεσήμανε το ΚΙΝΑΛ.

Μεγαλώνει η ανησυχία για τα παζάρια

«Οι παλινωδίες στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, όπως του Αλ. Διακόπουλου, όχι μόνο δεν διορθώνουν, αλλά μεγαλώνουν την ανησυχία για τα παζάρια, τα οποία εξελίσσονται υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με θύμα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, τον οδυνηρό συμβιβασμό της συνεκμετάλλευσης, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή» σχολίασε το ΚΚΕ.