Πνευμονολόγοι : Δεν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση της μάσκας

Διαμαρτυρίες και φόβο για την χρήση μάσκας ως επιβαρυντική στην υγεία τους εκφράζουν οι πολίτες, ωστόσο η ελληνική πνευμονολογική εταιρεία με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα κίνδυνος ακόμη και όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι πολίτες που πιστεύουν πως η χρήση της μάσκας για πολλές ώρες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους ιδίως σε όποιους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην την φορούν αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διασποράς του ιου.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία διαψεύδει κατηγορηματικά τη φημολογία αυτή εξηγώντας πότε χρειάζεται ειδική οδηγία από γιατρό.

«Η αποφυγή της χρήσης μάσκας με τη γενική έννοια ‘’αναπνευστικοί ασθενείς’’ δεν έχει καμιά εφαρμογή. Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.»

Όπως τονίζεται, η  χρήση μάσκας μας προστατεύει από τον ιό.

Σύσταση για γενικευμένη χρήση της μάσκας

Μετά τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, από το γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας υπάρχει ισχυρή σύσταση.

Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μία εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις, όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση η χρήση μάσκας αλλά και η τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής είναι τα όπλα υπάρχουν προς το παρόν για την ανάσχεση της διασποράς του ιου.

Δείτε επίσης
ΒημαTV
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk