Στον αέρα βρίσκεται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που αν και προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου, ενδέχεται να αλλάξει εξαιτίας των βεβαρημένων επιδημιολογικών στοιχείων. Οι επιδημιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ενώ ήδη εξετάζονται διαφορετικά σενάρια για την λειτουργία των σχολείων.

Οι επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να κρίνουν εάν τελικά το κουδούνι θα χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως δηλαδή έχει προγραμματιστεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων πάρθηκε όταν στην Ελλάδα μετρούσαμε μονοψήφια νούμερα στα κρούσματα κοροναϊού. Η εικόνα αυτή όμως είναι τελείως διαφορετική καθώς η Ελλάδα καταγράφει, σε καθημερινή βάση, αυξημένα κρούσματα με τον αριθμό τους να έχει παγιωθεί πάνω από τα 200.

Το «καλό» και το «κακό» σενάριο

Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, καταστρώνει ήδη σενάρια για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Το πρώτο είναι το καλό σενάριο

«Το πρώτο σενάριο είναι της πλήρους κανονικότητας, δηλαδή να πάνε κανονικά τα παιδιά στα σχολεία με τα αυξημένα τα μέτρα προστασίας, έχουμε συζητήσει το ενδεχόμενο της χρήσης μάσκας από όλους και φυσικά την τήρηση της αποστασιοποίησης που τα παιδιά μας την ενστερνίστηκαν»

Το δεύτερο σενάριο είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε όταν το πρώτο κύμα του κοροναϊού χτύπησε τη χώρα.

«Το δεύτερο σενάριο είναι να ξεκινήσουμε όπως ξεκινήσαμε και τον Μάιο και τον Ιούνιο, με λιγότερα από 15 παιδιά στην τάξη και εκ περιτροπής».

Από την πλευρά τους οι καθηγητές θεωρούν πως τα σχολεία είναι προτιμότερο να λειτουργήσουν με λιγότερους μαθητές όποια και είναι η πορεία της πανδημίας

«Σε περίπτωση που πάνε όλα τα παιδιά σχολείο, θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που είπε η κ. Γκίκα. Εμείς λέμε λιγότερους μαθητές ανά τάξη», είπε από την πλευρά του ο κ. Μπουντουλούλης.

Οι ειδικοί θα αποφασίσουν τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία όταν θα έχουν στα χέρια τους τα επιδημιολογικά δεδομένα του Αυγούστου , ενώ μέλη της επιτροπής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η χρήση της μάσκας να γίνει υποχρεωτική για τους μαθητές από την ηλικία των 10 ετών και πάνω.