Το ΝΑΤΟ απέρριψε τους ισχυρισμούς του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμφωνα με τον οποίο συγκεντρώνονται νατοϊκά στρατεύματα κοντά στα δυτικά σύνορα της χώρας του. Παράλληλα ωστόσο η Συμμαχία τόνισε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή.

Λίγο νωρίτερα, σε ομιλία του σε υποστηρικτές του στο Μινσκ, ο Λουκασένκο είπε ότι αναπτύσσονται άρματα μάχης και αεροσκάφη σε απόσταση 15 λεπτών από τα σύνορα της Λευκορωσίας.

«Δεν υπάρχει συγκέντρωση στρατευμάτων στην περιοχή. Η πολυεθνική παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας δεν συνιστά απειλή για καμία χώρα. Είναι αυστηρά αμυντική, αναλογική και σχεδιασμένη για να προλαμβάνει τις συγκρούσεις και να διαφυλάττει την ειρήνη» είπε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας, καλώντας το Μινσκ να σεβαστεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών, όπως το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία.

Από την πλευρά της η Λιθουανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ότι δεν συνιστά στρατιωτική απειλή για τη γειτονική της Λευκορωσία.

«Η κρίση στη Λευκορωσία είναι πολιτική. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός από την ηγεσία της Λευκορωσίας περί ανάμιξης ξένων χωρών ή για απειλές εκ μέρους τους συνιστά προσπάθεια να μεταβιβάσει αλλού την ευθύνη και να δικαιολογήσει τις δικές της ενέργειες», είπε ο υπουργός Άμυνας Ραϊμούντας Καρόμπλις.

Πρόσθεσε ότι όλες οι διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις στη Λιθουανία διεξάγονται με βάση το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί εδώ και πολύ καιρό.

Η Λιθουανία φιλοξένησε στο έδαφός της στρατιωτικές ασκήσεις, στο διάστημα 2-14 Αυγούστου, με τη συμμετοχή 1.100 Λιθουανών στρατιωτών, 200 Αμερικανών και 10 αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων που έφτασαν από την Πολωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους είπε ότι η δήλωση του Λουκασένκο περί συγκέντρωσης στρατευμάτων είναι «ψέμα» και έχει ως στόχο να δικαιολογήσει το κάλεσμά του για βοήθεια από τη Ρωσία. Η ρωσική παρέμβαση «θα καταστρέψει ολοσχερώς την ανεξαρτησία της χώρας, είναι θλιβερό», έγραψε στο Twitter.